Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оптимізує порядок міжбанківського переказу коштів

Національний банк оптимізує порядок міжбанківського переказу коштів

Національний банк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів в національній валюті.

Для цього регулятор пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті" (далі – Проект).

Метою розробки Проекту є:

  • забезпечення консолідації норм з питань відкриття та закриття кореспондентських рахунків банків у національній та іноземній валюті в одному нормативно-правовому акті Національного банку;
  • удосконалення технології роботи системи електронних платежів Національного банку (далі – СЕП) у файловому режимі для забезпечення завершеності розрахунків у СЕП на кінець банківського дня;
  • виконання вимог законодавства України.

У зв’язку з цим Проектом пропонується:

  • передбачити застосування електронного підпису при формуванні міжбанківського електронного розрахункового документа (замість електронного цифрового підпису);
  • виключити з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті норми щодо відкриття/закриття кореспондентських рахунків банків-резидентів у національній валюті, оскільки ці питання надалі регулюватимуться Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, викладеною в новій редакції (крім порядку відкриття/закриття кореспондентського рахунку банку, філії іноземного банку в Національному банку для роботи в СЕП).

Крім того, Національний банк має намір запровадити в СЕП автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, та виключити необхідність обліку не підтверджених сум міжбанківських електронних розрахункових документів на транзитному рахунку в Національному банку.

Передбачається, що така новація в СЕП буде введена в дію через два місяця з дня набрання чинності цього документу з метою створення умов для забезпечення готовності всіх безпосередніх учасників СЕП до змін у технології роботи СЕП.

Національний банк своїми листами* вже інформував учасників СЕП про заплановані зміни у технології роботи цієї системи, які пов’язані із забезпеченням завершеності розрахунків у файловому режимі на кінець банківського дня та про можливість відпрацювати ці зміни на стенді СЕП в Департаменті інформаційних технологій Національного банку.

Аналіз регуляторного впливу цього Проекту.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 15 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, [email protected]


* від 05.03.2018 № 57-0009/13003 та від 25.05.2018 № 57-0009/29309

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті"
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті"
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини