Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оскаржить рішення судів про виключення ПАТ "Український інноваційний банк" з Державного реєстру банків України

Національний банк оскаржить рішення судів про виключення ПАТ "Український інноваційний банк" з Державного реєстру банків України

Шостий апеляційний адміністративний суд 21 липня 2021 року повністю відмовив у задоволенні апеляційної скарги Національного банку України та залишив в силі ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 квітня 2021 року у справі № 826/5325/16 про виключення ПАТ "Український інноваційний банк" з Державного реєстру банків України.
 
Позивачами в цій справі є міноритарні акціонери ПАТ "Український інноваційний банк" Едуард Карякін, Олексій Морозов та Сергій Скрипкін.
 
Це є черговою спробою акціонерів банку уникнути його ліквідації в порядку, визначеному Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", що суперечить приписам Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" від 13 травня 2020 року № 590-ІХ. Відповідно до цього закону незалежно від факту скасування в судовому порядку рішень Національного банку щодо виведення банків з ринку ліквідація банку має бути завершена Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. 

"Національний банк вважає такі судові рішення незаконними та необґрунтованими й оскаржить їх в касаційному порядку. Ліквідація неплатоспроможного банку є незворотним процесом, а будь-які спроби з боку його акціонерів її уникнути несуть в собі загрозу порушення прав вкладників та інших кредиторів неплатоспроможних банків," – прокоментував рішення суду начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.
 
Окружний адміністративний суд міста Києва 29 квітня 2016 року скасував рішення Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку та зобов’язав відновити діяльність банку.

Постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 квітня 2016 року була залишена без змін ухвалами Київського апеляційного адміністративного суду від 13 липня 2016 року та Вищого адміністративного суду України від 23 листопада 2016 року, а також постановою Верховного Суду від 24 лютого 2021 року.
 
13 липня 2016 року, в день набрання законної сили вищенаведеним судовим рішенням, для відновлення фактичного контролю акціонерів над банком як юридичною особою ПАТ "Український інноваційний банк" було перейменовано на ПАТ "Українська інноваційна компанія" та змінено його місцезнаходження з Києва на Сєвєродонецьк.
 
Згодом 8 травня 2020 року Господарський суд Луганської області прийняв до розгляду заяву про порушення провадження в справі про банкрутство ПАТ "Українська інноваційна компанія". Таким чином компанія, що оголосила себе правонаступником банку, намагається позбутися своїх зобов’язань перед кредиторами шляхом втечі в контрольоване банкрутство.

Для блокування відновлення процедури ліквідації банку на підставі приписів Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" від 13 травня 2020 року №590-ІХ, один із позивачів у справі подав до суду заяву про зміну способу виконання рішення суду. Зокрема, він просив суд змінити його резолютивну частину "зобов’язання відновити діяльність банку" на "виключення банку з Державного реєстру банків України", адже наявність запису в Державному реєстрі банків України чітко підтверджує, що юридична особа є банком, а отже її ліквідацію має здійснювати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
 
Національний банк оскаржить в касаційному порядку зазначені рішення судів, адже скасування в судовому порядку рішення про визнання неплатоспроможним та ліквідацію ПАТ "Український інноваційний банк" жодним чином не позбавляє його статусу банку. Отже, ПАТ "Український інноваційний банк" як банківська установа має виводитися з ринку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.
 
ПАТ "Український інноваційний банк" було віднесено Національним банком України до категорії неплатоспроможних 24 грудня 2015 року. Основною підставою для такого рішення була неспроможність банку своєчасно та в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів та невідповідність його діяльності вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Національного банку. 22 червня 2016 року Національний банк за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відкликав банківську ліцензію у ПАТ "Український інноваційний банк".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини