Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оскаржить у Верховному Суді рішення судів щодо незаконності виведення Астра Банку з ринку

Національний банк оскаржить у Верховному Суді рішення судів щодо незаконності виведення Астра Банку з ринку

Національний банк має намір подати до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 квітня 2019 року та Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня, якими було визнано незаконними рішення Національного банку про віднесення Астра Банку до категорії проблемних та неплатоспроможних. Скарга буде подана після отримання повного тексту постанови по справі № 826/8333/15.

Національний банк звертає увагу, що суди попередніх інстанцій не врахували позицію регулятора щодо встановленого факту існування концентрації коштів Астра Банку у Дельта Банку, який на той час вже було віднесено до категорії проблемних, у сумі 163,8 млн грн, або 91,2% від активів Астра Банку. Це є беззаперечною ознакою ризикової діяльності банку, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку, у зв’язку з чим Національний банк і відніс банк до категорії проблемних.

Крім того, Національний банк вказував під час судових засідань на те, що Астра Банком не було запропоновано будь-яких дієвих заходів з відновлення ліквідності та приведення діяльності банку у відповідності до вимог законодавства. Це є свідченням обґрунтованості ухвалення Національним банком рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних до спливу 180 днів після віднесення його до категорії проблемних. 

Також Національний банк наголошував на тому, що законодавство визначає дискреційні повноваження Національного банку та саме Правління НБУ установлює факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку.

Враховуючи вищезазначене, Національний банк впевнений у своїй правовій позиції та продовжить її доводити у суді найвищої інстанції.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 19 березня 2015 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ "Астра Банк" до категорії неплатоспроможних.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини