Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк отримав дозвіл суду на примусову реалізацію майна ПАТ “Київський суднобудівний судноремонтний завод” поза межами процедури банкрутства

Національний банк отримав дозвіл суду на примусову реалізацію майна ПАТ “Київський суднобудівний судноремонтний завод” поза межами процедури банкрутства

Господарський суд міста Києва  3 жовтня 2022 року задовольнив заяву Національного банку та надав дозвіл на реалізацію в межах виконавчого провадження майна ПАТ “Київський суднобудівний судноремонтний завод” поза межами процедури банкрутства. Завод є майновим поручителем за зобов’язаннями банку “Фінанси та Кредит” перед Національним банком на загальну суму понад 4 млрд грн.

“Отримання згоди суду на задоволення вимог забезпеченого кредитора за рахунок майна боржника поза межами процедури банкрутства сприятиме якнайшвидшому продажу майна на конкурентних умовах. Так, усувається залежність від перебігу процедури банкрутства зі всіма її обмеженнями та можливими зловживаннями недобросовісних учасників. Водночас значно скорочується в часі реалізація механізму задоволення вимог, особливо за рішенням суду, яке набрало законної сили”, – зазначив начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Національного банку Сергій Бойко.

Нагадаємо, що у 2009-2010 роках завод уклав з Національним банком договори іпотеки та застави в забезпечення виконання зобов’язань за наданими банку кредитами рефінансування. 

Оскільки зобов’язання за кредитами не були виконані, Національний банк звернувся до суду з метою звернення стягнення на майно в судовому порядку. Йдеться про нежитлові будівлі загальною площею 43 440,9 м2 та рухоме майно, які є власністю ПАТ “Київський суднобудівний-судноремонтний завод” і знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8. 

4 квітня 2017 року суд першої інстанції, законність якого 1 грудня 2020 року підтвердив апеляційний суд, задовольнив позов Національного банку до ПАТ “Київський суднобудівний-судноремонтний завод” та звернув стягнення на предмети іпотеки і застави в рахунок погашення боргу банку “Фінанси та кредит” за наданими кредитами рефінансування. У лютому 2021 року відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрив виконавче провадження щодо звернення стягнення на майно заводу. 

Також у межах відкритої з серпня 2017 року процедури банкрутства заводу Національний банк заявив про свої кредиторські вимоги, які визнані судом повністю. Національний банк як забезпечений кредитор має переважне, позачергове право на задоволення своїх вимог за рахунок майна боржника. У листопаді 2021 року Національний банк звернувся до Господарського суду міста Києва для отримання згоди на реалізацію майна заводу, який задовольнив заяву регулятора.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку “Фінанси та Кредит” до категорії неплатоспроможних.

На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини