Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк отримав можливість за рішенням суду примусово реалізувати майно ТОВ "Станіславська торгова компанія"

Національний банк отримав можливість за рішенням суду примусово реалізувати майно ТОВ "Станіславська торгова компанія"

Господарський суд міста Києва 9 листопада 2022 року задовольнив позов Національного банку до ТОВ "Станіславська торгова компанія" про звернення стягнення на земельну ділянку в місті Яремче Івано-Франківської області в рахунок погашення заборгованості за стабілізаційними кредитами ПАТ КБ "Фінансова ініціатива".

ТОВ "Станіславська торгова компанія" є одним із майнових поручителів за стабілізаційними кредитами ПАТ КБ "Фінансова ініціатива" перед Національним банком.

"Справа щодо звернення стягнення на земельну ділянку в Яремче є останньою в переліку нерухомого заставного майна Станіславської торгової компанії за стабілізаційними кредитами банку "Фінансова ініціатива". Розгляд цієї судової справи затягнувся майже на чотири роки через численні заяви іпотекодавця про зупинення провадження та призначення судової експертизи, а також спроби позбутися своїх зобов’язань втечею в банкрутство. Але всі ці спроби виявилися марними. Рішення суду після набрання ним законної сили відкриває можливість реалізувати на відкритому аукціоні цю земельну ділянку в межах виконавчого провадження", – зазначив начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Національного банку Сергій Бойко.

Нагадаємо, ТОВ "Станіславська торгова компанія" у 2009 році уклало з Національним банком договір іпотеки, в тому числі на земельну ділянку площею 2,0549 га в місті Яремче Івано-Франківської області, в забезпечення виконання зобов’язань за наданими ПАТ КБ "Фінансова ініціатива" стабілізаційними кредитами. 

Оскільки зобов’язання ПАТ "КБ "Фінансова ініціатива" за кредитами не були виконані, Національний банк у 2018 році  звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом з метою звернення стягнення на земельну ділянку в судовому порядку.

Господарський суд міста Києва 7 жовтня 2020 року порушив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Станіславська торгова компанія".  У зв’язку з відкриттям провадження у справі про банкрутство ТОВ "Станіславська торгова компанія" справу щодо звернення стягнення на предмет іпотеки було передано до Господарського суду міста Києва.

Верховний Суд 2 грудня 2021 року задовольнив касаційну скаргу Національного банку та скасував ухвалу про банкрутство ТОВ "Станіславська торгова компанія". Це розблокувало розгляд справи щодо звернення стягнення на предмет іпотеки в Господарському суді міста Києва, який ухвалив рішення про звернення стягнення на земельну ділянку.

Крім судового рішення про стягнення земельної ділянки, протягом 2018-2021 років суди ухвалили ще чотири рішення щодо звернення стягнення на нерухоме майно ТОВ "Станіславська торгова компанія", які були виконані органами державної виконавчої служби. Внаслідок примусової реалізації нерухомого заставного майна ТОВ  "Станіславська торгова компанія" шляхом продажу його на відкритих торгах в межах виконавчих проваджень здійснено погашення заборгованості ПАТ "КБ  "Фінансова ініціатива" перед Національним банком на суму 28,2 млн грн.
 
 

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 23 червня 2015 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ "КБ "Фінансова ініціатива" до категорії неплатоспроможних.

Загальна заборгованість ПАТ "КБ "Фінансова ініціатива" за всіма наданими кредитами рефінансування станом на 1 листопада 2022 року становила 7,1 млрд грн.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини