Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк підписав Меморандум у галузі страхового нагляду з Банком Литви

Національний банк підписав Меморандум у галузі страхового нагляду з Банком Литви

Голова Національного банку України Кирило Шевченко та Голова Правління Банку Литви Гедімінас Шимкус підписали Меморандум про взаєморозуміння, співпрацю та обмін інформацією у галузі страхового нагляду між Національним банком України та Банком Литви. 

Підписання Меморандуму відбулось вчора під час зустрічі Голови НБУ з новопризначеним у квітні цього року Головою Правління Банку Литви. Цей документ став першим договором, укладеним Національним банком на міжнародному рівні як регулятором небанківського фінансового сектору. Мета такої домовленості двох центробанків – співпраця в галузі нагляду за діяльністю страхових компаній, запобігання та боротьби з транскордонним шахрайством у сфері страхування. Положення Меморандуму регулюють обмін інформацією щодо стану і розвитку страхового сектору обох країн, а також з метою виявлення ознак неправомірних дій з боку гравців страхового ринку на міжнародному рівні.

«Страховий ринок – це важливий елемент фінансової системи, який повинен бути прозорим та мати високий рівень довіри як з боку споживачів, так і міжнародних партнерів. НБУ у своїй наглядовій діяльності за страховим ринком України прагне використовувати моделі, що довели свою ефективність на ринку ЄС. І мені приємно відзначити, що сьогодні ми започаткували новий напрям у відносинах з нашим надійним партнером – Банком Литви, який успішно регулює ринок страхових послуг країни», – сказав Кирило Шевченко під час зустрічі.

«Банк Литви вже понад десять років співпрацює з Національним банком України, ділиться досвідом та надає технічну допомогу. Наша зустріч і підписання Меморандуму про взаєморозуміння у сфері страхового нагляду – це ще один спільний крок в обміні досвідом і кращими практиками та запровадженні ефективного і прозорого нагляду за фінансовими ринками, заснованого на сучасних управлінських принципах», – заявив Гедімінас Шимкус, Голова Правління Банку Литви.

Крім цього, під час зустрічі сторони обговорили економічну та фінансову ситуацію в обох країнах з огляду на COVID-19, реформу корпоративного управління в банківському секторі України, співпрацю в межах проєкту ЄС Twinning, який Банк Литви разом з Національним банком Польщі впроваджуюють для НБУ. Також керівники центральних банків України та Литви поділилися планами стосовно стратегічних напрямів розвитку інституцій. Особливу увагу сторони приділили розвитку цифрових ринків та розбудові майбутнього ландшафту екологічної фінансової системи, що є пріорітетними напрямками в стратегічних цілях обох центробанків.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини