Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк посилює нагляд за фінансовим ринком

Національний банк посилює нагляд за фінансовим ринком

Національний банк України змінив свою організаційну структуру з метою посилення нагляду за фінансовим ринком, зокрема щодо моніторингу пов’язаних осіб.

Так, для підвищення інституційної спроможності регулятора було вирішено реорганізувати Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб та створити на його базі Управління моніторингу пов’язаних осіб.

Ці організаційні зміни сприятимуть:

  • підвищенню ефективності виконання функцій щодо моніторингу та визначення осіб пов’язаними з банками;
  • впровадженню виконання функцій щодо моніторингу та нагляду за пов’язаними з небанківськими фінансовими установами особами.

До Управління моніторингу пов’язаних осіб передаються усі функції, які виконував Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб, а також управління виконуватиме нові функції, передбачені законодавством України та здійснюватиме, зокрема:

  • виявлення під час здійснення нагляду за банками та небанківськими фінансовими установами ознак пов’язаності та підстав для визначення осіб, пов’язаними з банками та небанківськими фінансовими установами;
  • підготовку пропозицій щодо визначення осіб пов’язаними з банками та небанківськими фінансовими установами шляхом унесення таких питань на розгляд Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем та Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг;
  • здійснення контролю за операціями банків та небанківських фінансових установ із пов’язаними з ними особами та контролю за дотриманням банками та небанківськими фінансовими установами вимог законодавства України щодо визначення пов’язаних осіб.

Управління моніторингу пов’язаних осіб належить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", загальне керівництво та контроль за діяльністю якої здійснює заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник. 

Наразі працівники Відділу моніторингу пов’язаних з банками осіб продовжують виконувати свої повноваження та посадові обов’язки до завершення відповідних процедур, визначених законодавством про працю, та/або переведення у новостворений підрозділ.

На вакантну посаду керівника новоствореного управління здійснюватиметься пошук та відбір кандидата, який зможе сприяти посиленню цього важливого напряму діяльності Національного банку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини