Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк презентував пам’ятну монету "Захисникам Донецького аеропорту"

Національний банк України 30 січня 2018 року презентував пам’ятну монету “Захисникам Донецького аеропорту”.

У презентації пам’ятної монети взяли участь:

  • начальник відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу Національного банку України Тамара Лошманова;
  • автори ескізів монети – Володимир Таран, Сергій Харук та Олександр Харук;
  • начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генерал-майор Олег Грунтковський;
  • військові, які захищали Донецький аеропорт у 2014 – 2015 роках – Євген Мойсюк (командир 81-ї десантно-штурмової бригади), ОлександрБерещук; Володимир Домбровський та Володимир Ровенко (гравер Монетного двору Національного банку).

Як зауважила Тамара Лошманова, пам’ятна монета “Захисникам Донецького аеропорту” присвячена мужності та героїзму захисників Донецького аеропорту – “кіборгам”, які обороняли його протягом 242 днів: “Карбування цих монет є своєрідною подякою Національного банку українським солдатам, що захищають мирний сон українців. Ми пишаємося нашими героями та дякуємо за звитягу, любов до Батьківщини, готовність до самопожертви. Упевнена, що героїчні вчинки українських солдат назавжди відкарбовані в історії України так, як вони відкарбовані на монеті Національного банку на честь захисників Донецького аеропортуˮ.

“Оборонці Донецького аеропорту показали всьому світові незламність українського духу. Вони продемонстрували, що український народ готовий боротися за свою свободу. Ми дуже вдячні тим, хто приєднався до цієї роботи і увіковічнив пам'ять про наших військовихˮ, –зазначив під час презентації монети начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генерал-майор Олег Грунтковський.

“Дуже символічно і вірно те, що мужність і незламність наших воїнів в прямому сенсі викарбувана на монетах нашої державиˮ, – підкресливполковник Євген Мойсюк.

Тамара Лошманова додала, що Національний банк України вирішив започаткувати спеціальний випуск пам’ятних монет із недорогоцінних металів за тематикою загальнодержавного значення. Монета, присвячена захисникам Донецького аеропорту – перша з них. Вона вийшла в обіг 30 січня 2018 року мільйонним тиражем. Ця монета реалізовуватиметься за її номінальною вартістю – 10 гривень, що зробить її доступною для усіх українців, які матимуть бажання отримати монету на згадку про українських бійців – захисників Донецького аеропорту.

Придбати пам’ятні монети можна в пунктах продажу пам'ятних монет України в регіонах та у банках-дистриб’юторах (АТ “Ощадбанк” та ПАТ АБ “Укргазбанк”).

Загалом упродовж 2018 року буде здійснено три спеціальні випуски пам’ятних монет серії “Збройні Сили України”: “Захисникам Донецького аеропорту”, “День українського добровольця”, “100-річчя створення Українського військово-морського флоту”.

Монету “Захисникам Донецького аеропорту” виготовлено зі сплаву на основі цинку з покривом нікелем, категорія якості карбування – “анциркулейтед”, маса – 12,4 г, діаметр – 30,0 мм, тираж – 1 000 000 штук. Гурт монети – рифлений.

На аверсі монети у центрі розміщено стилізовану композицію – дві чоловічі руки зі зброєю різних епох, що символізує захисників України різних часів; на дзеркальному тлі написи: За честь! За славу! За народ! На реверсі монети розміщено стилізовану композицію із зображенням захисника аеропорту на тлі напівзруйнованої вежі, над якою майорить український прапор; праворуч – прострілена арматура з вертикальними написами: КІБОРГИ. UA та період оборони Донецького аеропорту.

Над створенням ескізів монет працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Роботу з утілення творчого задуму художників у монетну виконали скульптори Анатолій Демяненко та Володимир Дем’яненко.

 

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини