Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк присвятив пам’ятні монети унікальній техніці живопису – пльонтанізму та її автору Івану Марчуку
Національний банк присвятив пам’ятні монети унікальній техніці живопису – пльонтанізму та її автору Івану Марчуку (2)
Національний банк присвятив пам’ятні монети унікальній техніці живопису – пльонтанізму та її автору Івану Марчуку (3)

Національний банк присвятив пам’ятні монети унікальній техніці живопису – пльонтанізму та її автору Івану Марчуку

Напередодні Дня Незалежності України, 23 серпня 2024 року, в Музеї історії міста Києва відбулася презентація нових пам’ятних монет "Пльонтанізм" (Іван Марчук), присвячених унікальній техніці живопису геніального українського художника сучасності Івана Марчука.

Презентував нові монети Голова Національного банку Андрій Пишний. Участь у презентації також взяли генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Марчук та його донька – народна артистка України Богдана Півненко. Захід відбувся в межах персональної виставки видатного українського митця "Іван Марчук. Космічна містерія життя", що триває в Музеї історії міста Києва. 

"Кожен свідомий українець розуміє, чому особливо зараз, під час повномасштабної війни, важливо оберігати мистецтво та культурну спадщину України. Творчість Івана Марчука, без сумніву, яскравий художній феномен, що здобув міжнародне визнання. Монети, присвячені його візіонерській творчості, – знак нашої вдячності та глибокої пошани до маестро і ще одна можливість зберегти творчий доробок сучасного українського митця на площині українських грошей, щоб ним могли насолодитися майбутні покоління України та світу", – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

“Все своє життя я шукав свій стиль, не хотів іти звичним шляхом. Прагнув сказати нове слово. Був під забороною у радянські часи. Але постійно творив, не шкодував себе. Бо життя коротке, а мистецтво – вічне. Не бійтеся шукати своє, досліджувати, творіть, мрійте”, – сказав Іван Марчук.

"Ми усвідомлюємо, що нам поталанило жити в один час із Іваном Марчуком, бути його сучасниками. І разом із нашими партнерами ми говоримо про це гучно – із захопленням, із повагою, із любов'ю. Так само, як він говорить про Україну в своїх роботах", – зазначила Діана Попова, генеральна директорка Музею історії міста Києва.

Про дизайн монет

Для дизайну пам’ятних монет “Пльонтанізм” (Іван Марчук) використано фрагмент картини “Пробудження”, створеної українським митцем у 1992 році.

Мотивом дизайну аверсу срібної монети стало коло, що асоціативно нагадує сонце як символ джерела життя, енергії та розвитку. Аверс монети з нейзильберу повторює загальну стилізовану композицію аверсу срібної монети. 

На реверсі обох монет зображено образ дівчини з блакитно-жовтою стрічкою на голові. Вона стоїть на тлі квітучого безмежжя рідних просторів, символізуючи пробудження України.

Обидві пам’ятні монети оздоблені кольоровим друком (тамподрук) та патинуванням. 

Про реалізацію монет

Придбати пам’ятні монети "Пльонтанізм" (Іван Марчук) з нейзильберу можна буде з 26 серпня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 30 тис. шт. пам’ятних монет, із них у перший день продажу будуть доступні 20 тис. шт. Інформація про початок реалізації таких пам’ятних монет зі срібла буде опублікована на вебсайті інтернет-магазину додатково. 

Продаж цих пам’ятних монет банками-дистриб’юторами (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку) здійснюватиметься поступово в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

Довідково

Національний банк 23  серпня 2024 року ввів у обіг пам’ятні монети "Пльонтанізм" (Іван Марчук), що продовжують серію "Українська спадщина":

  • номіналом 10 гривень – виготовлену зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – до 7 500 штук. 
  • номіналом 5 гривень – виготовлену з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – до 75 000 штук. 
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини