Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій

Національний банк приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій

Національний банк України приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій (Global financial innovation network, GFIN). Це дасть можливість українському центробанку підвищити рівень проникнення інновацій до фінансового сектору та сприятиме реалізації завдань Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року. 

Членство в мережі надасть Національному банку такі переваги:

  • залученість до обміну досвідом, інформацією та аналітичними звітами між регуляторами різних країн світу;
  • експертна допомога у побудові регуляторної "пісочниці" відповідно до кращих світових практик;
  • вивчення інноваційних рішень для повноцінного розуміння ймовірних ризиків, сучасних підходів та методології регулювання фінтех-ринку.

"Національний банк активно працює над створенням в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами. Її створення передбачає сталий розвиток інновацій, посилення конкуренції на фінансовому ринку, перехід до Cashless economy, а також підвищення фінансової грамотності споживачів та бізнесу", - підкреслив директор Департаменту стратегії та розвитку Національного банку Арсен Макарчук. 

Основною місією Глобальної мережі фінансових інновацій є: 

  • сприяння співпраці та обміну досвідом з питань інновацій між фінансовими регуляторами;
  • покращення співробітництва у сфері фінтеху між регуляторами і бізнесом.

Наразі Національний банк знаходиться на початку власного шляху приєднання до міжнародної фінтех-спільноти і взаємодії з іншими регуляторами цього інноваційного ринку.

"Ми сподіваємося на подальші успішні кроки у напрямі ефективного розвитку фінтеху завдяки участі у Глобальній мережі фінансових інновацій. Адже цей міжнародний інформаційний хаб регуляторів та центробанків опікується розвитком Finteh, RegTech, SupTech та іншими інноваціями, що підвищують захищеність, безпеку та доступність фінансових послуг, а також рівень комунікацій між регуляторами та гравцями цього ринку", - пояснив начальник Управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку Володимир Кучин.

Довідково

Глобальна мережа фінансових інновацій (GFIN) офіційно заснована у січні 2019 року як об’єднання регуляторів фінансових ринків та приватних компаній, що працюють у сфері фінтех.

Це мережа з понад 60 організацій, метою яких є розвиток фінансових інновацій для підвищення рівня задоволення потреб споживачів. 

Об’єднання прагне забезпечити можливості для ефективної взаємодії фінтех-компаній з регуляторами, а також створити можливості для масштабування інновацій на міжнародному рівні.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини