Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк продовжить проводити аукціони своп процентної ставки у 2021 році

Національний банк продовжить проводити аукціони своп процентної ставки у 2021 році

Національний банк проводитиме аукціони своп процентної ставки у 2021 році. Ключовою метою таких операцій залишається сприяння формуванню механізмів хеджування процентного ризику на фінансовому ринку України.

Завдання, яким керується Національний банк, це – сприяння запуску ринку операцій процентного свопа як важливої передумови для розвитку довгострокового кредитування в Україні.

З метою надання поштовху до здійснення операцій різної строковості Національний банк збільшує частоту аукціонів процентного свопа. У I кварталі 2021 року аукціони проходитимуть двічі на місяць: один строком на 1 або 2 роки, другий – на довший термін (3, 4 або 5 років). Минулого року аукціони своп процентної ставки відбувалися переважно один раз на місяць.

Водночас Національний банк вирішив обмежити обсяги умовної суми, яка пропонуватиметься на аукціонах своп процентної ставки, встановивши межу на рівні 500 млн грн на один аукціон.

Перший аукціон своп процентної ставки в 2021 році відбудеться 13 січня (терміном на 1 рік), другий – 27 січня (на 3 роки). У лютому і в березні тендери проходитимуть на десятий (на 2 роки та 1 рік відповідно) та двадцять четвертий день місяця (на 4 роки та 5 років).

Детальніші параметри аукціонів публікуватимуться на офіційному сайті Національного банку орієнтовно за тиждень до проведення аукціонів.

Довідково

Національний банк розпочав проведення операцій своп процентної ставки в липні 2020 року. В цілому за 2020 рік центральний банк провів 8 аукціонів та уклав з банками угоди на суму 15,3 млрд грн. Зокрема угоди на 2 роки об’ємом 2,4 млрд грн, на 3 роки – 7,5 млрд грн, на 4 роки – 3,5 млрд грн та на 5 років – 2 млрд грн. Загалом такі операцій з Національним банком здійснили 14 банків.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини