Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк та IFC за підтримки Швейцарської Конфедерації та Великої Британії спільно працюватимуть над підвищенням фінансової інклюзії в Україні

Національний банк та IFC за підтримки Швейцарської Конфедерації та Великої Британії спільно працюватимуть над підвищенням фінансової інклюзії в Україні

Київ, Україна, 6 серпня 2020 року - Національний банк України та Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка є частиною Групи Світового банку, сьогодні підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою здійснення спільних зусиль із підвищення фінансової інклюзії в Україні завдяки розширенню доступу до кредитів та популяризації електронних платежів громадян та малого бізнесу.

Меморандум про взаєморозуміння між Національним банком України і Міжнародною фінансовою корпорацією підписали Голова Національного банку Кирило Шевченко та регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар. Ця угода про співпрацю стала частиною чотирирічної Програми технічної допомоги "Фінансова інклюзія задля економічного зростання" (Ukraine Financial Inclusion for Growth Program), яка реалізовується в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні.

За даними Групи Світового банку близько 40% дорослих українців не мають рахунків у фінансових установах, водночас більшість власників карток досі використовують їх лише для зняття готівки.

Співпраця IFC та Національного банку має на меті:

  • запровадити нові фінансові продукти для громадян та малого бізнесу;
  • розширити доступ до рахунків та кредитів у фінансових установах;
  • зробити фінансові послуги доступнішими, якіснішими та використовуваними;
  • забезпечити захист прав споживачів фінансових послуг.

Співпраця в межах Меморандуму також сприятиме створенню конкурентних ринкових умов для операторів фінансових послуг, зменшенню трансакційних витрат для клієнтів, а також відкриє нові можливості для розвитку цифрових фінансових послуг.

"Моя головна мета як Голови Національного банку –  підвищення добробуту українців. НБУ вітатиме та підтримуватиме зусилля наших міжнародних партнерів у цьому напрямі, – сказав Голова Національного банку Кирило Шевченко. – Меморандум з IFC – це важливий крок уперед. Залученість громадян до фінансової системи, доступ до фінансових послуг, захищеність клієнтів фінансових установ – пріоритети нашої спільної роботи".

IFC також надаватиме технічну допомогу Національному банку, допомагатиме з розробленням та втіленням національної стратегії фінансової інклюзії.

"Відповідальні рішення сьогодні можуть призвести до проривних можливостей для України та забезпечити громадянам і бізнесу доступ до необхідних фінансових послуг. Також надзвичайно важливо відкрити ринок для інвесторів, підживлюючи країну та забезпечуючи стійке економічне зростання, – наголосив регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар. – Спираючись на свій глобальний досвід, IFC допоможе Україні розширити доступ до фінансування тим категоріям громадян і бізнесу, які зараз виключені з фінансового ринку. Ми спільно розвиватимемо цифрові фінансові послуги, посилюватимемо захист споживачів та підтримуватимемо трансформацію системи кредитної звітності".

Підтримка доступу до фінансових послуг – важлива складова стратегії IFC у Європі та Центральній Азії. Група Світового банку допомогла впровадити понад 65 установам зі всього світу відповідальні рішення щодо мікрофінансування, страхування, фінансування житла, фінансування "зеленої" енергетики, мобільного банкінгу, агрофінансування та кредитної звітності.

Про IFC

IFC – дочірня організація Світового банку та член Групи Світового банку. Це найбільша світова інституція, чия робота спрямована на розвиток приватного сектору в країнах, економіки яких розвиваються. IFC працює в понад 100 країнах, використовуючи свій капітал, досвід та вплив для створення ринків і можливостей у країнах, що розвиваються. У 2019 році IFC інвестувала понад 19 млрд дол. США в приватні компанії та фінансові установи країн для подолання бідності та підвищення добробуту. Більше інформації – на www.ifc.org.

Про Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO)

SECO – центр компетенції зі Швейцарії, який займається усіма основними питаннями економічної політики. Його зусилля спрямовані на досягнення сталого зростання та зменшення бідності в країнах-партнерах. Мета роботи центру – створення та поліпшення робочих місць, підтримка торгівлі та конкурентоспроможності, підтримка ефективних інститутів. Більше інформації – на www.seco-cooperation.admin.ch або www.eda.admin.ch/kyiv.

Про Фонд ефективного врядування Великої Британії в Україні

Головна мета роботи Фонду – забезпечити стійку основу для зростання економіки в країнах-партнерах за рахунок підтримання внутрішніх реформ, які зменшують корупцію; підтримати прозорі та підзвітні інституції, а також вибудувати відкриті інклюзивні економіки та суспільства. Більше інформації – на https://www.gov.uk/.

Про Національний банк

Розширення фінансової інклюзії – один із пріоритетних напрямів роботи Національного банку упродовж наступних п’яти років. Це передбачено Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року. Серед пріоритетний завдань: підвищення доступності та рівня користування фінансовими послугами, посилення захисту прав споживачів та підвищення рівня фінансової грамотності громадян. Це сприятиме сталому та інклюзивному розвитку економіки України та підвищення добробуту громадян.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини