Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк та Міжнародна фінансова корпорація поглиблюють співпрацю для зміцнення фінансового сектору та розвитку кредитування в Україні

Національний банк та Міжнародна фінансова корпорація поглиблюють співпрацю для зміцнення фінансового сектору та розвитку кредитування в Україні

Національний банк України та Міжнародна фінансова корпорація (далі – МФК) 25 жовтня 2024 року у Вашингтоні (США) підписали два нові договори про співпрацю. Їхня мета – розширити доступ малого та середнього бізнесу до фінансування, а також підтримати економічне відновлення України в умовах постійних викликів, спричинених російським вторгненням.

Співробітництво між Національним банком та МФК відбуватиметься у двох сферах: розвиток цифрових фінансових послуг та створення інфраструктури для роботи з урегулювання проблемних активів (ARC).

Дорадчу підтримку Національному банку МФК надаватиме у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії (SECO), Фондом для консультативних послуг у сфері інвестиційного клімату (FIAS) та урядом Великобританії.

"Ми щиро вдячні за потужну технічну та фінансову підтримку, яку надає Група Світового банку, та цінуємо нашу давню та успішну співпрацю. Допомога експертів групи завжди ефективна та фахова, разом з ними Національний банк продовжує втілювати амбітні реформи та програми у найширших напрямках. Це вдосконалення системи банківського нагляду та регулювання, впровадження системи страхування воєнних ризиків, яка значно поліпшить умови для залучення інвестицій в Україну, розвиток миттєвих платежів, токенізації та оверсайту, зеленого фінансування та багато іншого", – прокоментував Голова НБУ Андрій Пишний.

"Ці угоди, укладені з метою розвитку цифрових фінансових послуг та вирішення проблеми непрацюючих кредитів, і є частиною зусиль МФК, спрямованих на покращення доступу до фінансування для українського бізнесу в умовах російського вторгнення, — зазначив Альфонсо Гарсія Мора, регіональний віцепрезидент МФК у справах Європи, Латинської Америки та Карибського басейну. — Це результат плідної співпраці між МФК, SECO, FIAS, Фондом ефективного врядування Великої Британії (GGF) та урядом України. Разом ми прагнемо побудувати інклюзивніший та стійкіший фінансовий сектор, який є життєво важливим для відновлення економіки України".

Розвиток екосистеми цифрових фінансових послуг в Україні

У межах першого договору Національний бак та МФК домовилися спільно працювати над подальшим розвитком екосистеми цифрових фінансових послуг в Україні, враховуючи досвід попередньої успішної співпраці між інституціями.

Ключові ініціативи у цьому напрямі включають стимулювання інновацій через відкритий банкінг, підвищення фінансової інклюзії через просування фінансових послуг агентськими банківськими каналами, заохочення бізнесу до впровадження інноваційних фінансових послуг з використанням регуляторної платформи НБУ ("пісочниці"), а також підтримку зростання обсягів безготівкових операцій.

Очікується, що такі зміни посилять конкуренцію в банківському секторі, поліпшать пропозицію фінансових послуг, сприятимуть розвитку безготівкової економіки та наближенню фінсового сектору України до європейських стандартів.

Вирішення проблеми непрацюючих кредитів

У межах другого договору Національний банк та МФК планують працювати над вирішенням проблеми непрацюючих кредитів та створити в Україні правову базу для заснування компаній з урегулювання проблемних активів. Таких компаній наразі немає у фінансовому секторі України. Очікується, що вони зможуть відіграти важливу роль в управлінні NPL та залученні приватних інвестицій.

Так, за допомогою ефективного врегулювання непрацюючих кредитів ARC можуть допомогти зменшити загальну кількість NPL, що посилить стійкість банківського сектору. Партнерство з ARC допоможе зменшити ризики для банків та інших фінансових установ, щоб вони могли і далі нарощувати кредитування. Договір передбачає законодавчі реформи, навчальні ініціативи, семінари тощо. Партнером у межах цього договору є Фонд для консультативних послуг у сфері інвестиційного клімату (FIAS).

Довідково

З лютого 2022 року МФК, яка є членом Групи Світового банку, інвестувала в Україну 1,6 млрд дол. США, у тому числі понад 1,1 млрд доларів з власного рахунку та 530 млн дол. США мобілізованих коштів. Це більш ніж удвічі перевищує середньорічний обсяг фінансування з боку МФК до повномасштабного вторгнення.

Така підтримка є частиною пакету заходів Групи Світового банку. На сьогодні вона мобілізувала понад 47 млрд дол. США у вигляді екстреного фінансування, включно з допомогою від партнерів

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини