Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини спільно працюватимуть над захистом персональних даних українців

Національний банк та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини спільно працюватимуть над захистом персональних даних українців

Голова Національного банку України Кирило Шевченко та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підписали Меморандум про співробітництво в сфері захисту персональних даних громадян.

Спільні зусилля будуть спрямовані на забезпечення належного рівня захисту персональних даних українців під час отримання ними фінансових послуг, зокрема під час врегулювання простроченого боргу, а також на припинення незаконного поширення персональних даних.

"Національний банк як регулятор банків, а віднедавна й небанківських фінансових установ, продовжує розвивати функцію захисту прав споживачів фінансових послуг. У епоху діджиталізації та активного розвитку онлайн-послуг питання захисту персональних даних є критично важливим і потребує підсилення. Зважаючи на результати розгляду звернень громадян, незаконна обробка та поширення персональних даних є назрілою для вирішення проблемою", – наголосив Кирило Шевченко.

"Сьогодні колекторська діяльність майже не врегульована законодавством. Це призводить до порушення прав громадян – колекторські компанії незаконно збирають та використовують персональні дані, чинять психологічний тиск на громадян тощо. У 2019 році до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло понад 500 скарг громадян. За майже дев’ять місяців 2020 року маємо навіть більший показник – понад 600 скарг. Більше 60% стосуються порушення права на приватність колекторськими компаніями. Тому захист персональних даних – для нас є стратегічним напрямком. Наша співпраця з Національним банком – дуже важлива для захисту прав громадян", – наголосила Людмила Денісова.

У межах співпраці Національний банк та Уповноважений Верховної Ради з прав людини обмінюватимуться аналітикою та статистикою, зокрема за результатами розгляду звернень про захист персональних даних, розроблятимуть спільні пропозиції до проєктів законів, нормативно-правових актів, державних програм та планів дій, а також проводитимуться спільні заходи.

Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав та свобод людини й громадянина в Україні. Серед функцій – захист персональний даних.

Про Національний банк України

Національний банк України на початку 2020 року отримав повноваження на захист прав споживачів фінансових послуг. Це означає, що НБУ почав регулювати поведінку банків, а з 1 липня 2020 року – і небанківських фінансових установ, щодо їхніх клієнтів. За цей час було виявлено чимало проблемних питань, зокрема й щодо незаконного використання персональних даних. Серед таких порушень – використання персональних даних без дозволу людини колекторами для стягнення проблемного боргу, фінансовими установами – для інформування про послуги тощо.

Здебільшого проблема щодо використання персональних даних стосується небанківських фінансових компаній. Упродовж липня-серпня 2020 року НБУ отримав 2 408 скарг громадян на їх роботу, з них 12% (295 скарг) стосувалися персональних даних. Також Національний банк отримує скарги щодо роботи банків із персональними даними громадян, але значно меншою мірою. Упродовж січня-серпня 2020 року регулятор отримав 4 354 скарги громадян на банки, з них 2% (100 скарг) стосувалися персональних даних. Проте, незважаючи на незначну з першого погляду кількість таких скарг, незаконне використання персональних даних є значною проблемою, а для її вирішення необхідне системне рішення двох регуляторів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини