Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк тимчасово зупинив дію всіх ліцензій семи страховим компаніям

Національний банк тимчасово зупинив дію всіх ліцензій семи страховим компаніям

Національний банк України ухвалив рішення застосувати до семи страхових компаній захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій на провадження діяльності із надання фінансових послуг у сфері страхування. 

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 2 квітня 2021 року.

Захід впливу застосовано до: 

  • ТДВ "СК "АФІНА-АВТО" (ЄДРПОУ 39380534);
  • ПрАТ "СК "ВЕЛС" (ЄДРПОУ 19022263);
  • ТДВ "СК "МЕГА ПОЛІС" (ЄДРПОУ 42369128);
  • ТДВ "СК "ДОМІНАНТ" (ЄДРПОУ 35850814);
  • ТДВ "СК "БІЗНЕС СТРАХУВАННЯ" (ЄДРПОУ 39682694);
  • ТДВ "СК "ЧЕСНО-СТРАХУВАННЯ" (ЄДРПОУ 39989758); 
  • ТДВ "СК "ГЕРМЕС" (ЄДРПОУ 41408223). 

Щодо цих страховиків Національний банк на початку березня склав акти про правопорушення за неподання (неповне подання) звітності за 9 місяців 2020 року. Акти були складені за результатами безвиїзного нагляду у II півріччі 2020 року, а саме – контролю за виконанням страховиками обов’язку подавати звітність до Національного банку та у зв’язку з виявленням порушень нормативно правових актів. Страховики мали право упродовж семи днів надати Національному банку заперечення/пояснення щодо вчинених порушень (відповідно до пункту 23 розділу III Положення № 169). НБУ зазначених заперечень та пояснень не отримав. Станом на 2.04.2020 року страховики не подали до Національного банку звітність за 9 місяців 2020 року, тобто порушення, зафіксовані в актах, не усунуті.

Крім того, зазначені страховики не подали звітність за І півріччя 2020 року (крім ПрАТ "СК "Велс") та за 2020 рік, тобто жодного разу не звітували до Національного банку.

Нагадаємо, що подання звітності до регулятора – базовий обов’язок страховика. Адже, відповідно до статті 33 Закону України "Про страхування", страховики зобов’язані щоквартально подавати фінансову звітність та інші звітні дані, а також давати на запити необхідні пояснення щодо звітних даних. Саме на основі звітності компанії Національний банк здійснює нагляд, зокрема оцінює фінансовий стан страховика, дотримання нормативів тощо.

Крім того, із семи згаданих страховиків три компанії були порушниками обов’язкових нормативів платоспроможності та достатності капіталу на останню дату, на яку вони прозвітувались.

Рішення про застосування заходів впливу набуває чинності 3 квітня 2021 року. З цього моменту і до припинення порушень вказані страхові компанії втрачають право укладати нові договори страхування та договори страхування, які збільшують зобов'язання щодо раніше укладених договорів страхування. 

Страховики можуть упродовж місяця, до 5 травня 2021 року, усунути порушення та подати Національному банку звіт про їхнє усунення і засвідчені у належний спосіб документи, які це підтверджують.  

Зазначимо, що частка зазначених семи компаній на ринку – несуттєва. В останні періоди, коли вони звітувались, середній обсяг залучених ними страхових премій був 3-5 млн грн, в деякі періоди компанії взагалі не здійснювали діяльність.

Довідково

Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на вебсайті Національного банку за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини