Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України в межах Проєкту Twinning ділиться з державними установами досвідом стратегічного управління

Національний банк України в межах Проєкту Twinning ділиться з державними установами досвідом стратегічного управління

Національний банк України спільно з міжнародними експертами з держав – членів ЄС 2 лютого 2023 року провів Експертний форум з питань стратегічного управління в державних установах у межах Проєкту Twinning «Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Представники центральних банків Польщі, Литви та Португалії, а також Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) поділилися з державними установами України своїм досвідом у сферах стратегічного планування, управління бізнес-процесами та управління ефективністю.

«Визначення міжвідомчих пріоритетних цілей – це практичний інструмент, який може бути використаний для того, щоб сприяти злагодженій роботі багатьох організацій над досягненням спільного результату. Цей інструмент на практиці допомагає урядам подолати давню проблему – вирішення комплексних горизонтальних проблем – шляхом поліпшення координації між вертикальними організаційними структурами. Внаслідок такої оптимізації вивільняються необхідні внутрішні ресурси, що дає змогу уряду зосередитися на завданнях, вирішення яких має пріоритетне значення для громадськості», – зазначив Дастін Браун, голова Комітету ОЕСР з питань державного управління, заступник помічника директора з питань управління в Адміністративно-бюджетному управлінні Адміністрації Президента США.

З української сторони понад 100 учасників із 15 установ взяли участь в обговоренні низки аспектів стратегічного розвитку та співпраці між організаціями державного сектору.

«Стратегічний розвиток – це інструмент досягнення спільних цілей. І в умовах війни особливо важливо підтримувати швидку та ефективну комунікацію між різними державними органами», – прокоментував директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук, презентуючи бачення стратегічного розвитку регулятора в умовах війни.

Під час панельної дискусії серед учасників форуму було проведено опитування щодо їхнього бачення стратегічного розвитку та практичного співробітництва між державними органами України. Враховуючи цей зворотний зв’язок, Національний банк продовжить роботу над оновленою Стратегією розвитку фінансового сектору до 2025 року, яку планує презентувати в першій половині 2023 року.

Учасники заходу також обговорили застосування підходу foresight у сфері держуправління та поділилися практичним досвідом використання таких спеціалізованих інструментів стратегічного планування, як OECD/SIGMA Strategy Toolkit, OPSI Toolkit Navigator та інших. Рекомендації, надані під час дискусій, сприятимуть оновленню методології середньострокового стратегічного планування в державних установах України, враховуючи короткострокові пріоритети їх роботи.

Довідково

Проєкт ЄС Twinning «Посилення інституційної та регуляторної спроможності Національного банку України з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» упроваджується партнерами Національного банку України – Національним банком Польщі та Банком Литви.

Загальною метою Проєкту Twinning є сприяння макроекономічній стабільності України шляхом інституційного посилення НБУ та розбудови надійної банківської системи та платіжної інфраструктури. Крім того, Проєкт Twinning опосередковано спрямований на підтримку спроможності Національного банку України брати активну участь у процесі асоціації Україна-ЄС та його нових завдань, що з’явилися після  набуття Україною статусу країни-кандидата.

Крім експертів із Національного банку Польщі та Банку Литви, до реалізації цього Проєкту залучені також фахівці Європейського Центрального банку, центробанків Бельгії, Хорватії, Греції, Угорщини, Нідерландів, Португалії та Швеції, а також Національних клірингових домів Польщі та Угорщини.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини