Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вдячний міжнародним партнерам з розвитку за підтримання діяльності кредитних спілок в Україні

Національний банк вдячний міжнародним партнерам з розвитку за підтримання діяльності кредитних спілок в Україні

Проєкт технічної допомоги USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників в Україні» (далі – Проєкт КЕП), який реалізується Всесвітньою радою кредитних спілок (далі – WOCCU), активно долучився до дій Національного банку з підтримання кредитних спілок України. Так, за ініціативою Проєкту КЕП USAID дозволив об’єднаним кредитним спілкам України використовувати раніше надані проєктом кошти для розвитку агрокредитування на забезпечення ліквідності. Це дасть змогу оперативно повернути заощадження частині вкладників .

Також найближчим часом WOCCU та Проєкт КЕП планують створити міжнародну платформу, яка акумулюватиме фінансові та технологічні ресурси для відновлення діяльності кредитних спілок в Україні. З цією метою під егідою WOCCU та Проєкту КЕП розпочинається діалог із інституціями, які займаються соціальним кредитуванням та фінансуванням мікробізнесу.

Крім того, WOCCU, кредитні спілки Канади, США, Польщі та Литви готові надати українським кредитним спілкам фінансову підтримку для оперативного відновлення їх діяльності. Так, з перших днів війни кредитні спілки США та Канади, створені українськими громадами, вже надали 1 млн доларів США на підтримку України.

«Національний банк вдячний міжнародним партнерам за підтримання діяльності кредитних спілок в Україні. Допомога кредитним спілкам у ці важкі для нашої країни часи є неоціненною», – сказала директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг Національного банку України Ольга Максимчук.

Довідково

WOCCU повідомила, що вона суворо засуджує рішення щодо вторгнення РФ у незалежну і суверенну державу Україна та використання військової сили, щоб спричинити там масове спустошення. WOCCU ухвалила рішення призупинити всі відносини та діяльність з Російською Федерацією в усіх її організаціях та ініціативах.

Національний банк нещодавно вніс низку змін щодо регуляторних вимог до кредитних спілок. Зміни спрямовані, зокрема, й на підтримання кредитних спілок. Зазначені нововведення запроваджені постановою Правління Національного банку України від 6 березня 2022 року № 39 "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації".

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини