Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відтермінував на місяць повернення окремих тарифів на депозитарні послуги

Національний банк відтермінував на місяць повернення окремих тарифів на депозитарні послуги

Національний банк України відтермінував до 23 травня 2023 року застосування окремих тарифів на депозитарні послуги. А саме: 

  • тарифів із депозитарного обслуговування депозитарних установ;
  • тарифів на обслуговування операцій з єврооблігаціями (далі – ОЗДП), що проводяться на користь депонентів НБУ під час виконання ним функції депозитарної установи.

Національний банк, як і раніше, закликає депозитарні установи зі свого боку мінімізувати або скасувати відповідні тарифи для своїх клієнтів на період відсутності тарифів депозитарію НБУ з метою поширення інструментів, що сприяють збереженню стабільності державних фінансів під час повномасштабної війни.

За оцінками НБУ, подальше відтермінування тарифів на наведені послуги підтримає державні фінанси України, зокрема завдяки збереженню сприятливих умов для залучення урядом фінансування на внутрішньому борговому ринку та зменшенню витрат під час управління державним боргом.

Цього разу Національний банк на місяць відтермінував застосування окремих тарифів з огляду на плани розглянути доцільність оновлення загальної лінійки тарифів, що, зокрема, може передбачати запровадження окремого пільгового підходу щодо тарифікації обслуговування військових ОВДП. 

Відтермінування окремих тарифів на депозитарні послуги затверджене постановою Правління Національного банку України від 22 квітня 2023 року № 55 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 серпня 2022 року № 173", що набирає чинності 24 квітня 2023 року.

Довідково

На початку повномасштабної війни НБУ тимчасово скасував нарахування тарифів на всі депозитарні послуги, починаючи з 24 лютого 2022 року. Цей крок дав змогу зменшити навантаження на роботу фінансової системи та позитивно вплинув на функціонування внутрішнього боргового ринку. 

Наприкінці минулого року НБУ вирішив відтермінувати ще на чотири місяці повернення деяких із цих тарифів, а саме: із депозитарного обслуговування депозитарних установ та тарифів на обслуговування операцій з ОЗДП (що проводяться на користь депонентів НБУ під час виконання ним функції депозитарної установи). Такий крок було здійснено з метою підтримання безперебійного функціонування державних фінансів України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини