Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк випускає колекційний набір “Монети України 2021 року”, присвячений 25-річчю грошової реформи

Національний банк випускає колекційний набір “Монети України 2021 року”, присвячений 25-річчю грошової реформи

Національний банк України 15 вересня 2021 року випускає колекційний набір “Монети України 2021 року”, присвячений 25-річчю грошової реформи в Україні.

До колекційного набору входять розмінні монети України номіналами 10, 50 копійок, обігові монети номіналами 1, 2, 5, 10 гривень та пам’ятна медаль, присвячена 25-річчю грошової реформи в нашій країні. Тираж набору – 20 000 штук.

“25 років тому, у вересні 1996 року, в обіг увійшла нова українська валюта – гривня. Сьогодні ми навіть уявити не можемо нашу країну без власної національної валюти, адже вона стала одним із важливих символів державності та економічної незалежності України. Нині Національний банк має сучасне високотехнологічне банкнотно-монетне виробництво та забезпечує економіку держави банкнотами і монетами необхідних номіналів та високої якості”, – сказав Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Про опис набору

До колекційного набору входять монети номіналами 10, 50 копійок, виготовлені з низьковуглецевої сталі з латунним покривом, монети номіналами 1, 2 гривні – з низьковуглецевої сталі з нікелевим покривом, монети номіналами 5, 10 гривень – зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, пам’ятна медаль – із нейзильберу.

Пам’ятна медаль, що входить до набору, присвячена 25-річчю грошової реформи в Україні.

На її аверсі на тлі стилізованої захисної сітки розміщено: малий Державний Герб України (по центру), написи: Україна (угорі), 2021 (унизу) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від року карбування).

На реверсі пам’ятної медалі зображено стилізовану гривню київського типу, ліва частина якої матова, права – дзеркальна з написом: ГРОШОВІЙ РЕФОРМІ В УКРАЇНІ/ 25 РОКІВ; ліворуч від гривні – елементи, що символізують трансформацію фінансової і грошової систем: мікросхема (угорі), цифри двійкового коду (унизу); праворуч на дзеркальному тлі – сучасні обігові монети гривні.

Художник, автор пам’ятної медалі – Владислав Яровий; скульптор – Анатолій Демяненко. Програмне моделювання здійснили Віталій Андріянов та Юрій Лук’янов.

Про реалізацію набору

Вартість колекційного набору становитиме 416 гривень.

Реалізовуватися він буде після 15 вересня через інтернет-магазин нумізматичної продукції Національного банку України та банками-дистриб’юторами (АТ Ощадбанк, АТ АБ УКРГАЗБАНК, АТ АБ РАДАБАНК, АТ ТАСКОМБАНК).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини