Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ПАТ "Банк Велес"

Національний банк України 10 грудня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк Велес" за здійснення ризикової діяльності, систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу (згідно зі статтею 73 та 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність").

У вересні поточного року Національний банк запобіг спробі вивести за кордон близько 460 млн дол. США за  документами, що мають ознаки фіктивності. Ця невдала спроба стала підставою для проведення інспекційної перевірки банку з питань фінансового моніторингу.

Під час перевірки були виявлені факти здійснення банком ризикової діяльності та ціла низка операцій, характер яких дає підстави вважати, що вони були спрямовані на:

  • уникнення виконання вимог та обмежень, передбачених банківським, валютним законодавством, законодавством з питань фінансового моніторингу;
  • участь банку (надання банком послуг) у проведенні фінансових операцій, метою яких є виведення капіталів (зокрема повʼязаних із переказом коштів за кордон тощо).

Близько 90% всіх операцій, що здійснювались банком, були саме такими. За неповний рік їх обсяг перевищив 100 млн дол. США. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів.

Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, зважаючи на невеликий обсяг активів (314.2 млн грн на кінець III кварталу 2015 року) та незначну кількість клієнтів – фізичних осіб (близько 150 осіб).

Довідково

Згідно ст. 77 Закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк України має право відкликати банківську ліцензію з власної ініціативи у разі, якщо:

  • виявлено, що документи, надані для отримання банківської ліцензії, містять недостовірну інформацію;
  • банк не виконав жодної банківської операції протягом року з дня отримання банківської ліцензії;
  • встановлено систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини