Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вітає бажання IFC стати інвестором Укргазбанку

Національний банк вітає бажання IFC стати інвестором Укргазбанку

Національний банк України вітає укладання кредитної угоди між Міністерством фінансів України,  IFC, членом Групи Світового банку, та Укргазбанком з можливістю конвертації кредитних коштів у статутний капітал банку. 

Укргазбанк стане першим приватизованим великим державним банком в Україні.
 
Нова позика IFC у розмірі 30 мільйонів євро створить умови для трансформації банка, оскільки IFC матиме можливість конвертувати позику в частку в капіталі. З 2017 року IFC допомогла Укргазбанку підготуватися до приватизації через вдосконалення його практик корпоративного управління, комерціалізацію операцій та зменшення участі держави у прийнятті рішень. Належне корпоративне управління, професійна діяльність та фокус на стійкому фінансуванні допоможуть Укргазбанку слугувати прикладом для майбутньої приватизації банків в Україні.

Україна є однією з найбільш енергоємних світових економік, що частково пояснюється великою промисловою базою із переважно застарілими технологіями виробництва. За останні 20 років країна долучилась до низки глобальних кліматичних ініціатив і зараз прагне підвищити енергоефективність у різних галузях економіки, а також збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі з 8 до 17 відсотків до 2030 року. Кредит IFC допоможе досягти цієї мети, надаючи фінансування на модернізацію українського бізнесу, яка допоможе скоротити енерговитрати та зменшити негативний  вплив на навколишнє середовище.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що реформа державного банківського сектору є однією з ключових передумов для зміцнення стійкості фінансової системи України та зростання її кредитного та інвестиційного потенціалу.

"Ми залишаємося відданими своїй меті у створенні надійної та конкурентоспроможної банківської системи, яка в значній мірі перебуватиме у приватній власності і дозволить банкам державного сектору стати ефективними учасниками ринку", — сказав Президент України.

Прем’єр – міністр України Денис Шмигаль: "Підписана угода – це зразковий приклад успішного реформування державного банківського сектору. Ефективний український державний банк вперше отримає міжнародного партнера. Це є найкращим індикатором для підвищення довіри з боку міжнародних інвесторів. Впевнений, що партнерство з IFC дозволить пришвидшити впровадження найкращих світових практик банківського урядування".

"Сьогоднішня подія – це результат ефективної співпраці Укргазбанку, Уряду в особі Міністерства фінансів України та Міжнародної фінансової корпорації. Це – справжня перемога всього банківського сектору. Наше спільне з Урядом завдання на найближчі роки – подальше впровадження кращих практик корпоративного управління. Це в свою чергу  дозволить підвищити  інвестиційну привабливість наших державних банків та створить можливість для входу якісних інвесторів в їхній капітал. Я впевнений, ми будемо в цьому успішні", - зазначив Голова Національного банку України Кирило Шевченко. 

"Ми вдячні IFC за багаторічне партнерство і високо цінуємо її рішення стати нашим інвестором. Вхід IFC у капітал банку стане першим випадком, коли міжнародна фінансова установа стане акціонером української державної установи. Це важливий крок у процесі приватизації Укргазбанку та в напрямку скорочення частки уряду в банківському секторі. Ми впевнені, що завдяки цьому партнерству ми впровадимо в банку передові світові практики та зробимо його ще кращим", - сказав Андрій Кравець, голова правління Укргазбанку. 

"Вихід держави з капіталу Укргазбанку є одним із завдань Міністерства фінансів в рамках реалізації стратегії реформування державного банківського сектору. Сьогодні ми зробили один з ключових кроків для досягнення цієї цілі. Крім того, реалізація даної транзакції є виконанням одного із зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми Stand-by. Це також стане потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору України та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках", - зауважив під час церемонії підписання тристоронньої угоди Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Стефані фон Фрідербург, виконуюча обов’язки Керуючого директора та Виконавчого віце-президента IFC, коментує: "Упродовж кількох років IFC підтримує прагнення Укргазбанку, допомагаючи йому задавати тон в секторі, орієнтованому на зелене фінансування. Наразі він стане прикладом для інших державних банків, які планується приватизувати. Ця інвестиція є ключовим етапом нашого партнерства, що прокладає шлях до зеленого майбутнього України".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини