Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вітає ухвалення закону, спрямованого на вирішення потенційно можливих в умовах війни кризових ситуацій із системно важливими банками

Національний банк вітає ухвалення закону, спрямованого на вирішення потенційно можливих в умовах війни кризових ситуацій із системно важливими банками

Національний банк вітає ухвалення Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану" (надалі – Закон).

Законом створений дієвий юридичний та невибірковий (стосовно всіх системно важливих банків) механізм для вирішення потенційно можливих в умовах війни кризових ситуацій із системно важливими банками з пріоритетом максимального забезпечення інтересів держави і клієнтів цих банків. Зокрема, з метою спрощення обтяжливої для нинішніх умов загальної процедури виведення банку з ринку оптимізовано порядок виведення з ринку системно важливого банку в разі втрати таким банком ліквідності під час дії воєнного стану в Україні. Також установлено особливості участі держави у процедурі виведення такого банку з ринку.

Нагадаємо, що системно важливий банк – це банк, діяльність якого впливає на стабільність усієї банківської системи. Підвищена увага регулятора до діяльності системно важливих установ необхідна для збереження фінансової стабільності.

«Головним пріоритетом Національного банку є забезпечення інтересів держави і клієнтів банків – вкладників і українських компаній, які в нинішніх безпрецедентних умовах працюють та сплачують податки. Зважаючи на продовження рф збройної агресії проти України та обумовлені цим потенційні ризики для фінансової системи, зміни, запроваджені ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану», надають інструмент для мінімізації таких ризиків, який можна буде застосувати у разі необхідності. Це сприятиме стійкості фінансового сектору та допоможе впоратися з викликами війни", – підкреслив  заступник Голови Національного банку Ярослав Матузка.

Довідково

Національний банк щороку визначає системно важливі банки за даними станом на 1 січня  відповідно до Положення про порядок визначення системно важливих банків, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 25 грудня 2014 року № 863 (зі змінами).

Перелік системно важливих банків затверджено рішенням Правління Національного банку України від 09 березня 2022 року № 120-рш "Про визначення системно важливих банків".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини