Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вітає закриття провадження у справі щодо переліку пов’язаних з ПриватБанком осіб

Національний банк вітає закриття провадження у справі щодо переліку пов’язаних з ПриватБанком осіб

Шостий апеляційний адміністративний суд 13 грудня 2021 року скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року у справі № 826/13813/17, яким було задоволено позов кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. та скасовано рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року № 105 про  визначення пов’язаних з ПриватБанком осіб. Водночас суд закрив провадження в цій справі.

Нагадаємо, компанія Triantal Investments Ltd, підконтрольна колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському, до націоналізації була власником 16,7362% акцій банку.

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду апеляційної інстанції. Судом скасовано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, а провадження у справі закрито, оскільки відповідно до позиції Великої Палати Верховного Суду у справі № 826/20221/16 рішення Національного банку про визначення осіб пов’язаними не може бути оскаржене в суді жодної юрисдикції", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Нагадаємо, що відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов’язаних з банком осіб. Таке право Національний банк реалізував, зокрема, 13 грудня 2016 року, коли затвердив рішення № 105, яким визначено перелік пов’язаних з ПриватБанком осіб.

Довідково

Пов’язана особа (related party) – фізична особа, яка за своїм службовим статусом, родинними зв’язками або майновим станом пов’язана з діяльністю та управлінням банком і може одержати певні матеріальні переваги в процесі виконання банком своїх функцій.

Пов’язаними особами, зокрема, можуть бути: 1) керівники банку; 2) власники істотної участі в банку; 3) близькі родичі, чоловік, жінка, діти, батьки керівника або власника істотної участі в банку; 4) афілійовані особи банку, керівники та власники істотної участі в афілійованих особах, а також їх близькі родичі.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини