Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром нового сервісу "репо з контролем ризиків"

Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром нового сервісу "репо з контролем ризиків"

Національний банк вітає запуск Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках нової послуги для ринку капіталів – "репо з контролем ризиків". Відтепер учасники фондового ринку зможуть укладати угоди репо з державними цінними паперами, використовуючи послуги центрального контрагента для зменшення ризиків.

"Запуск цього інструмента в Україні був довгоочікуваним кроком для учасників банківського та небанківського фінансових ринків. Продукти репо є ключовими на усіх розвинутих фінансових ринках. Новий сервіс пропонує надійний та стандартизований інструмент для оперативного отримання банками ліквідності та сприятиме формуванню ринкових орієнтирів щодо вартості позикових коштів", - зазначив начальник Управління депозитарної діяльності Національного банку, голова наглядової ради Розрахункового центру Андрій Супрун.

За оцінками Національного банку, запровадження цього сервісу дозволить банкам розширити перелік фактичних контрагентів. Це збільшить ліквідність ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) та розширить можливості з рефінансування ОВДП у портфелях інвесторів. Крім того, використання центрального контрагента розширить можливості з нетингу угод, укладених з різними контрагентами, та зменшить потребу учасників ринку в ліквідності.

Новий продукт Розрахункового центру розроблявся у співпраці з Національним банком та за активної підтримки учасників ринку. Запуск відбувся 21 січня. За перший день було укладено угод на 3,8 млн грн з використанням сервісу "репо з контролем ризиків".

Довідково

"Репо з контролем ризиків" – сервіс грошового ринку, де Розрахунковий центр виконує функцію центрального контрагента, який контролює гарантійне забезпечення учасників клірингу (створене за рахунок грошових коштів та цінних паперів) та гарантує або виконання зобов’язань за укладеними договорами репо, або сплату штрафу добросовісній стороні.

Національний банк України є акціонером Розрахункового центру (у володінні НБУ понад 80% акцій РЦ).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини