Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк визначив 14 банків системно важливими

Національний банк визначив 14 банків системно важливими

Національний банк визначив перелік системно важливих банків відповідно до оновленої методології, яка дала змогу значно розширити кількість таких банків. Детальніше про нові підходи до визначення системно важливих банків можна прочитати тут.

Системно важливий банк – банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може призвести до появи системних ризиків. Національний банк приділяє особливу увагу діяльності системно важливих установ, адже потенційні труднощі у їхній роботі можуть мати негативний вплив на  роботу всієї фінансової системи.

Нагадаємо, з 2016 року системно важливими банками незмінно визначались три банки – ПриватБанк, Ощадбанк та Укрексімбанк.

Згідно оновленої методології, відтепер системно важливими є 14 банків:

  1. Приватбанк;
  2. Ощадбанк;
  3. Укрексімбанк;
  4. Укргазбанк;
  5. Альфа-банк;
  6. Укрсоцбанк;
  7. Райффайзен Банк Аваль;
  8. ПУМБ;
  9. Укрсиббанк;
  10. Таскомбанк;
  11. Універсал банк;
  12. Кредобанк;
  13. ОТП банк;
  14. Південний.

Набуття статусу системно важливого накладає на банки додаткове навантаження, вони повинні виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їх запасу міцності.

По-перше, з 1 січня 2020 року системні банки мають виконувати посилені значення нормативів:

  • Нормативу миттєвої ліквідності (Н4) - не менше ніж 30%.
  • Максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20%.

По-друге, такі банки мають сформувати додатково до нормативного значення достатності основного капіталу буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 року. Розмір буферу залежатиме від значення показника системної важливості банку:

  • Буфер системної важливості має становити 1%: Райффайзен Банк Аваль, Альфа Банк, Укрсоцбанк, ПУМБ, УкрСиббанк, ТАС, Універсал Банк, ОТП Банк, Південний та Кредобанк.
  • Буфер системної важливості має становити 1,5%: Укрексімбанк та Укргазбанк.
  • Буфер системної важливості має становити 2%: ПриватБанк та Ощадбанк.

По-третє, ці банки повинні будуть розробити план відновлення діяльності згідно до вимог Національного банку, який сприятиме швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи.

Після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися вищезгаданих вимог протягом ще 12 місяців.

Водночас цей статус жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах. Також системно важливі банки (окрім державних) не можуть та не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації.

Перелік банків затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 27 червня 2019 року № 438-рш "Про визначення системно важливих банків", яка набирає чинності з 1 липня 2019 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини