Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк закликав учасників Vienna Initiative долучитися до протидії агресії рф на фінансовому фронті

Національний банк закликав учасників Vienna Initiative долучитися до протидії агресії рф на фінансовому фронті

11 березня керівництво Національного банку України взяло участь у екстреному засіданні Наглядового комітету Віденської ініціативи (Vienna Initiative, VI). Позачергове засідання було ініційоване учасниками-членами VI з огляду на невідкладну потребу підтримати Україну у зв’язку з військовою агресією росії.

Під час засідання обговорювалася можливість надання фінансової підтримки як безпосередньо Україні, так і українцям-біженцям. Розглядався також вплив війни на Україну та запроваджених проти рф санкцій на банківські групи країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.

Сергій Ніколайчук, заступник Голови НБУ, закликав учасників зустрічі приєднатися до протидії агресії рф на фінансовому фронті.

"Деякі з учасників Віденської ініціативи – це банки, які все ще працюють в росії і кажуть, що для них недоцільно виходити з російського ринку. Більше того, деякі установи знаходять способи пом’якшити вплив санкцій. Це, безумовно, опосередковано сприяє воєнній агресії росії та руйнуванню українських міст, вбивствам мирного населення, зокрема дітей та літніх людей.

Сьогодні я звертаюся до всіх вас із проханням не стояти осторонь, поки росія вчиняє військові злочини в Україні. Кожен із вас може зробити свій внесок у припинення кровопролиття та страждань українців, які захищають не лише свою незалежність, а й основні цінності та принципи вільного світу", – наголосив Сергій Ніколайчук.

Під час зустрічі керівництво Національного банку також розповіло про вжиті заходи для забезпечення безперебійного функціонування фінансової системи держави в умовах воєнного стану та подякувало міжнародним партнерам за вже надану допомогу та підтримку. 

Довідково

Vienna Initiative була започаткована в січні 2009 року з метою координації зусиль у розпал фінансової кризи у сфері кризового менеджменту та регулювання проблем фінансового сектору країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (ЦСПСЄ). 

Vienna Initiative об’єднала учасників державного та приватного секторів, її членами є:

  • міжнародні фінансові установи (ЄБРР, ЄІБ, МВФ, Світовий банк);
  • установи Європейського Союзу (Європейська Комісія, Європейський центральний банк як наглядач);
  • великі транскордонні банківські групи країн походження та розташування;
  • найбільші європейські банківські групи, що функціонують в країнах із ринками, що формуються.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини