Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк запропонував уведення санкцій щодо банків

Національний банк на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України розроблює механізм реалізації санкцій щодо деяких банків, а саме: ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Промінвестбанк", ПАТ "ВТБ Банк" та ПАТ "БМ Банк".

"Санкції спрямовані на захист інтересів клієнтів, які обслуговуються в зазначених банках, і роблять неможливим виведення капіталів з України. Завдяки їх запровадженню підсанкційні банки не зможуть будь-яким чином виводити за межі країни кошти на материнські компанії з Російської Федерації", – наголосив перший заступник Голови Національного банку Яків Смолій.

Санкції у вигляді "запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов’язаних з банками осіб" були застосовані, керуючись пунктом 25 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції".

Із уведенням санкцій забороняється здійснювати будь-які фінансові операції підсанкційних банків на користь пов’язаних з ними осіб, зокрема, материнських структур, в тому числі вводиться заборона на:

  • пряме та/або опосередковане здійснення будь-яких активних операцій (надання кредитів, депозитів, позик, у тому числі на умовах субординованого боргу, придбання цінних паперів, розміщення коштів на кореспондентських рахунках тощо);
  • виплату дивідендів, процентів, повернення міжбанківських кредитів/депозитів, коштів із кореспондентських рахунків, субординованого боргу;
  • розподіл прибутку;
  • розподіл капіталу.

Водночас вищезазначені санкції не стосуються проведення підсанкційними банками розрахунків, ініціаторами яких є клієнти цих банків та наслідком яких не є порушення вищезазначених заборон.

Наразі підсанкційні банки ліквідні та мають достатньо коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками.

Нагадаємо, в підсанкційних банках з 2014 року постійно працює куратор Національного банку.

Довідково
  • ПАТ "Сбербанк России" (Російська Федерація), дочірнім банком якого в Україні є ПАТ "Сбербанк";
  • Sberbank Europe AG (Австрія), дочірнім банком якого є ПАТ "ВіЕс Банк";
  • ПАТ "Банк ВТБ" (Російська Федерація), якому належить дочірній банк в Україні ПАТ "ВТБ Банк" та АТ "БМ Банк";
  • Державна корпорація "Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності" (Російська Федерація), що є власником ПАТ "Промінвестбанк".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини