Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк застосував заходи впливу до 11 страхових компаній за порушення нормативів

Національний банк застосував заходи впливу до 11 страхових компаній за порушення нормативів

Це третє засідання, на якому Комітет розглянув акти за порушення страховиками обов’язкових нормативів за 9 місяців  2020 року. На початку березня акти про правопорушення були складені щодо 46 компаній за результатами безвиїзного нагляду за страховими компаніями у ІІ півріччі 2020 року. Під час першого засідання було вирішено зобов’язати шість страховиків усунути порушення нормативів. За результатами другого засідання Національний банк вирішив зупинити дію ліцензій чотирьох страхових компаній. Таким чином, Національний банк вже розглянув акти про правопорушення 21 страхової компанії.

За результатами третього засідання Комітету вирішено:

1. Тимчасово зупинити дію всіх ліцензій п’яти компаній:

  • ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ" (код за  ЄДРПОУ 34807946);
  • ТДВ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "НІКА" (код за ЄДРПОУ 30415998);
  • ПрАТ "АЛЬЯНС-ГАРАНТ" СТРАХОВА КОМПАНІЯ" (код за ЄДРПОУ 22897640);
  • ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "ФІНЕКС" (код за ЄДРПОУ 22321992);
  • ТДВ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "ФІНТЕХ" (код за ЄДРПОУ 43199867).

Деякі з цих компаній допускали порушення нормативів неодноразово упродовж календарного року (недотримання обов’язкових фінансових нормативів також було у першому кварталі та першому півріччі 2020 року). Страховики не усунули повністю порушення станом на дату засідання Комітету.

Національний банк вирішив зупинити дію ліцензій цих компаній, оскільки вони не мають необхідного обсягу прийнятних активів для поглинання збитків, які можуть виникнути в майбутньому. Частина з них, в тому числі не має достатньо прийнятних активів для виконання страхових зобов’язань. Дефіцит прийнятних активів цих компаній перевищує 50%, а у деяких сягає 99%. Продовження укладання договорів страхування в умовах вищезазначеного фінансового стану призведе до збільшення зобов’язань страховика та збільшення ризику неповного та/або несвоєчасного виконання зобов’язань перед більшою кількістю споживачів та інших клієнтів.

Частка цих страховиків на ринку становила 6,7% у 2020 році за страховими преміями. Зазначені компанії активно працювали з юридичними особами та приймали ризики у перестрахування від страховиків-резидентів. Основними видами страхування цих компаній є страхування майна, фінансових ризиків, страхування кредитів та вантажів.

2. До шести страхових компаній застосовано захід впливу у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення:

  • ПрАТ "ПЕРЕСТРАХУВАЛЬНЕ ТОВАРИСТВО "ЄВРОПОЛІС" (код за  ЄДРПОУ 21510644);  
  • ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "МИР" (код за ЄДРПОУ  19209435); 
  • ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "ОСТРА" (код за ЄДРПОУ 14288111);
  • ПрАТ "СТРАХОВА ФІНАНСОВА ГРУПА "ГЛЄБОВ І ПАРТНЕРИ" (код за ЄДРПОУ 31565863);
  • ПрАТ "УКРАЇНСЬКА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКА" (ЄДРПОУ 13490997); 
  • ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКО-ДОНБАС ПІВНІЧНИЙ" (ЄДРПОУ 13494943).

Такий захід впливу було обрано, оскільки ці компанії не порушують нормативи, пов’язані із страховими резервами, а обсяг та стабільність прийнятних активів для покриття страхових резервів не викликає наразі застережень.

ПрАТ "УКРАЇНСЬКА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКА" та ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКО-ДОНБАС ПІВНІЧНИЙ" є членами Моторного (транспортного) страхового бюро України і здійснюють діяльність з обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (ОСЦПВ). ПрАТ "УКРАЇНСЬКА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКА" не дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу, а ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ АСКО-ДОНБАС ПІВНІЧНИЙ" не сформувало гарантійний фонд відповідно до законодавства. Станом на дату засідання Комітету порушення, зафіксовані в актах, страховиками не усунуті.

Всі 11 страховиків зобов’язані у строк до 4 червня 2021 року усунути порушення та подати Національному банку звіт про їхнє усунення і засвідчені у належний спосіб документи, які це підтверджують.

Рішення про застосування заходів впливу набуває чинності 22 квітня 2021 року.

Довідково

Норматив платоспроможності та достатності капіталу є базовим в системі платоспроможності страховиків, забезпечує запас капіталу для поглинання потенційних збитків від здійснення ними діяльності. Порушення цього нормативу  несе загрозу повному та своєчасному виконанню страховиками своїх зобов’язань за укладеними договорами страхування.

Застосування до страховика заходу впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій не припиняє дію вже укладених на цей момент страховиком договорів страхування. Страховики зобов’язані в повній мірі виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами страхування, в тому числі виплачувати страхове відшкодування, незалежно від заходів впливу, які застосовуються до страховика за порушення законодавства.

Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на вебсайті Національного банку за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини