Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк застосував заходи впливу до чотирьох кредитних спілок за порушення нормативів та вимог

Національний банк застосував заходи впливу до чотирьох кредитних спілок за порушення нормативів та вимог

Національний банк України застосував заходи впливу до чотирьох кредитних спілок за недотримання обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 26 квітня 2021 року.

До двох кредитних спілок застосований захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх діючих ліцензій. Йдеться про КС "ГАРАНТ" (ЄДРПОУ 21683760) та КС "СОФІЯ СВЄ" (ЄДРПОУ 33442144). Обидві спілки не дотримуються відразу декількох нормативів, зокрема мають від’ємне значення нормативу достатності капіталу (К2). Дотримання цього нормативу особливо важливе для кредитних спілок. Адже забезпечує запас капіталу, який здатний поглинати можливі збитки та захищати депозитні та пайові внески членів кредитної спілки.

  • КС "ГАРАНТ" станом на 30 вересня 2020 року недотримувалася нормативів фінансової стійкості (К1), достатності капіталу (К2), кредитного ризику (К3) та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Обсяг активів кредитної спілки станом на 1 січня 2021 року становив 286 тис. грн.

Національний банк проаналізував  звітність  КС "ГАРАНТ" за 2020 рік та встановив, що зафіксовані порушення та їхні наслідки не усунуті та тривають.

  • КС "СОФІЯ СВЄ" станом на 30 вересня 2020 року недотримувалася нормативів достатності капіталу (К2), запасу ліквідності (К5) та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Обсяг активів КС "СОФІЯ СВЄ" станом на 1 січня 2021 року складав 2 565 тис. грн.

Національний банк проаналізував звітність КС "СОФІЯ СВЄ" за 2020 рік та встановив, що зафіксовані порушення та їхні наслідки не усунуті та тривають.

Обидві кредитні спілки, КС "ГАРАНТ" та КС "СОФІЯ СВЄ", повинні у строк до 30 червня 2021 року усунути порушення, що стали причиною для тимчасового зупинення ліцензій.

До ще двох кредитних спілок, "СЛОБОЖАНСЬКА" (ЄДРПОУ 24337738) та "ДОПОМОГА" (ЄДРПОУ 25782386), Національний банк застосував захід впливу – вимогу вжити заходів для усунення порушень. Вони зобов’язані усунути порушення до 30 червня 2021 року.

  • КС "СЛОБОЖАНСЬКА" станом на 30 вересня 2020 року недотримувалася нормативів достатності капіталу (К2), який склав 5,05%, кредитного ризику (К3), концентрації кредитних ризиків (К4) та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів.

Звітність КС "СЛОБОЖАНСЬКА" за 2020 рік свідчить, що вона продовжує порушувати нормативи, проте має позитивну тенденцію до покращення показників. Зокрема, кредитна спілка покращила показник достатності капіталу (К2), збільшивши внески до резервного капіталу. Обсяг активів КС "СЛОБОЖАНСЬКА" станом на 1 січня 2021 року складав 8 433 тис. грн.

  • КС "ДОПОМОГА" станом на 30 вересня 2020 року недотримувалася нормативів достатності капіталу (К2), який склав 6,41%, а також вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів.

Звітність кредитної спілки за 2020 рік свідчить, що вона продовжує їх порушувати, проте має тенденцію до покращення показників. Наприклад, КС "ДОПОМОГА" покращила показник, що обмежує частку непродуктивних активів, розмістивши частку грошових коштів на депозитних рахунках у банківських установах. Обсяг активів КС "ДОПОМОГА" станом на 1 січня 2021 року складав 998 тис. грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини