Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк завершує підготовку до прийняття функцій регулятора ринків небанківських фінансових послуг

Національний банк завершує підготовку до прийняття функцій регулятора ринків небанківських фінансових послуг

У Національному банку тривають фінальні підготовчі заходи для прийняття функцій регулювання ринків небанківських фінансових послуг від Нацкомфінпослуг з 1 липня 2020 року.

Наразі:

  • відбулася необхідна внутрішня трансформація Національного банку – створено нові підрозділи, триває пошук їх майбутніх керівників та спеціалістів;
  • завершується формування концепцій (Білих книг) регулювання більшості ринків небанківських фінансових послуг та підготовка до їх впровадження;
  • триває активна робота щодо розроблення пропозицій до нових законів та нормативно-правових актів із регулювання цих ринків;
  • майже завершено трансформацію схеми звітування небанківських фінустанов під формат, установлений Національним банком, відбувається тестування подання звітності учасниками ринку;
  • триває синхронізація з базами даних Нацкомфінпослуг.

Концепції майбутнього регулювання ринків

Головним принципом, якого НБУ дотримується в побудові майбутнього регулювання, є прозорість. У межах підготовки до "спліту" НБУ вже оприлюднив Білі книги щодо регулювання ринків кредитних спілок, страхових компаній, мікрокредитування фінансовими компаніями та ринку факторингу. Незабаром будуть обліковані концепції регулювання ломбардів та фінансового лізингу.

Усі нові підходи до регулювання Національного банку проходять обговорення з учасниками ринків. Це важливо для НБУ, який дотримується клієнтоорієнтованості та відкритості в своїй роботі, а також для учасників ринку, які мають змогу долучитися до створення нового регулювання .

Моделі основних процесів регулювання

Сьогодні Національний банк вже має готове концептуальне бачення більшості напрямів регулювання, зокрема авторизації небанківських фінансових установ, регулювання їх діяльності та нагляду за ними, заходів впливу та виходу компаній із ринку, а також бачення ефективного захисту прав споживачів небанківських фінансових послуг та нагляду за ринковою поведінкою.

Структурними підрозділами НБУ розроблені підходи до організації ключових процесів: ліцензування, безвиїзного нагляду, інспектування, фінансового моніторингу, захисту прав споживачів. Усі ці зміни сприятимуть формуванню платоспроможного, стійкого та конкурентного ринку з належним захистом прав споживачів небанківських фінансових послуг.

Нові закони з регулювання фінансових ринків

Разом із експертами та учасниками ринку НБУ активно розробляє пропозиції до ключових проєктів законів регулювання ринків НФУ. Зокрема, рамковий проєкт Закону України "Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг" перебуває на етапі публічного обговорення. Пропозиції нових редакцій проєктів законів "Про кредитні спілки", "Про страхування" та "Про фінансові компанії" будуть презентовані вже найближчим часом.

Підготовка інформаційних систем

Станом на 30 квітня 2020 року 1079 небанківських фінустанов (майже 60% ринку) вже пройшли тестову ідентифікацію та підключення до системи подання звітності до НБУ. Триває тестування подання звітності на вебпорталі НБУ, яке вже успішно здійснили близько 10% компаній.

У межах інформаційно-технічної синхронізації з Нацкомфінпослуг триває передавання її комплексної інформаційної системи, документів, реєстрів та баз даних, необхідних для забезпечення виконання функцій із державного регулювання та нагляду, до Національного банку. Згідно з домовленостями, ця синхронізація має завершитися до кінця травня.

Спліт відбудеться своєчасно – з 1 липня 2020 року

Національний банк дотримується проактивної позиції в роботі з небанківськими фінустановами та опікується забезпеченням їх налагодженої роботи в умовах карантинних заходів, адже це – питання доступності фінансових послуг. Більше того, НБУ, ще не будучи регулятором, вже надав пропозиції Кабінету міністрів України стосовно необхідного підтримання ринку небанківських фінансових послуг у період карантину та Нацкомфінпослуг пропозиції стосовно страхового ринку зокрема.

Таким чином, попри карантин, запроваджений для боротьби з пандемією коронавірусу, процес підготовки до отримання повноважень з регулювання і нагляду за ринками НФУ відбувається в повному обсязі та згідно з запланованим графіком передавання повноважень. Причин для перегляду строків немає – з 1 липня Національний банк буде готовий повноцінно увійти в повноваження регулятора ринку небанківських фінансових послуг.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини