Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк здійснив другий викуп військових облігацій на суму 20 млрд грн

Національний банк здійснив другий викуп військових облігацій на суму 20 млрд грн

Правління Національного банку України 12 квітня 2022 року ухвалило рішення здійснити другий викуп військових облігацій уряду на суму 20 млрд грн. Отже, станом на 13 квітня портфель військових ОВДП у власності Національного банку становить 40 млрд грн.

Підтримка бюджету Національним банком є необхідним кроком з огляду на потребу забезпечення належної відсічі широкомасштабній збройній агресії росії проти України. Водночас центробанк, як і було задекларовано, фінансуватиме лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах та в прозорий спосіб.

Такий підхід дасть змогу мінімізувати ризики розбалансування інфляційних очікувань, високої інфляції та порушення макрофінансової стабільності. Крім того, це сприятиме швидшому поверненню функціонування економіки й фінансових ринків до ринкових засад, а також не створюватиме загрозу процесу євроінтеграції України та співпраці з міжнародними фінансовими донорами.

Підтримка з боку Національного банку, як і раніше, не є основним джерелом фінансування видатків уряду. Попри військові дії, українські підприємства поступово відновлюють свою діяльність та продовжують сплачувати податки, а громадяни – перераховують значні суми на підтримку армії. Україна також отримує важливу фінансову, військову та гуманітарну підтримку від міжнародних партнерів.

Доцільність подальших операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП визначатиметься окремими рішеннями Національного банку України. Надалі коментар щодо зміни військових ОВДП у портфелі НБУ публікуватиметься щомісяця, не пізніше п’ятого дня місяця.

У міру нормалізації функціонування економіки та фінансової системи України Національний банк у мінімально достатні строки відновить традиційний формат інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом і забороною фінансування державного бюджету.

Довідково

8 березня 2022 року Правління Національного банку України ухвалило рішення викупити військові облігації уряду на суму 20 млрд грн. Крім того, були задекларовані основні принципи проведення відповідних операцій: прозорість операцій, обмежені обсяги та фінансування лише критичних видатків.

Для надання можливості проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства. Так, тимчасово (на період дії воєнного стану) зупинено дію статті 54 Закону України про "Національний банк України", яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Крім того, відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 8 березня 2022 року № 43 "Про здійснення купівлі облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації” у період дії воєнного стану", що набрала чинності 8 березня 2022 року.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється шляхом укладання договору між НБУ та Міністерством фінансів і не включається до результатів аукціонів з продажу цих цінних паперів, які проводяться щотижнево.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини