Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк здійснив п'ятий викуп військових облігацій на суму 30 млрд грн

Національний банк здійснив п'ятий викуп військових облігацій на суму 30 млрд грн

Національний банк України 9 травня 2022 року викупив військових облігацій на суму 30 млрд грн. З огляду на значні оборонні, гуманітарні та соціальні потреби підтримка бюджету Національним банком залишається необхідним заходом в умовах війни, розв'язаної росією.

Позиція НБУ щодо фінансування бюджету незмінна – підтримка з боку регулятора не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду. Центробанк незмінно дотримується задекларованих принципів проведення відповідних операцій: прозорість, обмежені обсяги та фінансування лише критичних видатків.

Натомість Національний банк докладає зусиль, щоб стимулювати ринковий попит на відповідні цінні папери. Зокрема:

Найбільший потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП мають вітчизняні банки, ураховуючи наявну в них ліквідність. Станом на 9 травня 2022 року ліквідність банків:

  • в національній валюті становить 227 млрд грн, з яких 183 млрд грн – вкладення в депозитні сертифікати, а 44 млрд грн – кошти банків на коррахунках;
  • в іноземній валюті – 7,3 млрд дол. США. Зокрема залишки коштів банків на ностро-рахунках з початку війни майже не змінилися та перевищують 6 млрд дол. США.

З огляду на це важливим завданням сьогодні є активізація ринкових залучень через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, у тому числі за рахунок коштів банківської системи. Зокрема, цьому може сприяти підвищення Міністерством фінансів України ставок за внутрішніми державними облігаціями до привабливіших для їх покупців рівнів. Важливим орієнтиром для таких рівнів залишаються поточні та прогнозовані темпи зростання споживчих цін. 

Активізація ринкових запозичень дасть змогу мінімізувати ризики для фіскального сектору та водночас зберегти макрофінансову стабільність і довіру до НБУ.

Національний банк і надалі підтримуватиме тісну взаємодію з урядом для сприяння залученню фінансування від міжнародних організацій та країн-партнерів.

Як і було задекларовано, центробанк прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету та за умови мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі реалізує це прагнення. Доцільність операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП і надалі визначатиметься окремими рішеннями НБУ.

Довідково

8 березня 2022 року Правління Національного банку України визначило, що центробанк за необхідності викуповуватиме військові облігації уряду, ухваливши постанову № 43 “Про здійснення купівлі облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації" у період дії воєнного стану".

Для надання можливості проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства. Так, тимчасово (на період дії воєнного стану) зупинено дію статті 54 Закону України “Про Національний банк України", яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється через укладання договору між НБУ та Міністерством фінансів і не включається до результатів аукціонів із продажу цих цінних паперів, які проводяться щотижнево.

Станом на 10 травня 2022 року портфель військових ОВДП у власності центробанку становить 100 млрд грн. Зокрема, 8 березня, 12 квітня та 20 квітня Національний банк викупив по 20 млрд грн, 27 квітня – 10 млрд грн, а 9 травня – 30 млрд грн.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини