Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Найвищі за десять років темпи зростання корпоративних та іпотечних кредитів і рекордні прибутки – Огляд банківського сектору

Найвищі за десять років темпи зростання корпоративних та іпотечних кредитів і рекордні прибутки – Огляд банківського сектору

Банківський сектор у ІІІ кварталі 2021 року (далі – IІІ квартал) рекордно прискорив зростання кредитування, найпомітніше в корпоративному та іпотечному сегментах. Позитивна динаміка залучень коштів клієнтів зберігається, хоч і сповільнилася, рівень доларизації депозитів зменшився.

Прибуток сектору за ІІІ квартал зріс у півтора раза в річному вимірі. Темпи річного зростання чистого процентного доходу були найвищими за десятиріччя. Чистий комісійний дохід продовжував зростати високими темпами. Водночас відрахування в резерви під кредити скоротилися в річному вимірі майже вдвічі.

Поточний стан сектору свідчить про готовність банків до подальшого впровадження раніше запланованих вимог до капіталу.

Про це йдеться в черговому Огляді банківського сектору, опублікованому Національним банком.

Активи банків зростають завдяки пожвавленню кредитування

Чисті активи банків зросли внаслідок пожвавлення кредитування клієнтів за одночасного зменшення вкладень у ОВДП та депозитні сертифікати НБУ.

Зростання за квартал чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті становило 13.1%. В річному обчисленні приріст перевищив 40%.

Темпи зростання кредитів населенню у річному вимірі пришвидшилися до 31.2% порівняно з попереднім кварталом та перевищили докризовий рівень. Іпотечні кредити зберігають випереджальну динаміку порівняно зі споживчим кредитуванням  –  понад 16% за квартал та +54.5% р/р.

Частка непрацюючих кредитів за квартал знизилася на 3.9 в. п. до 33.3% завдяки найбільшому в поточному році списанню непрацюючих активів та прискоренню кредитування.

За квартал гривневі кошти населення сезонно скоротилися

У ІІІ кварталі обсяг депозитів населення у гривні знизився на  1.4%, переважно за рахунок коштів на вимогу внаслідок сезонного збільшення споживчих витрат. У річному вимірі обсяг гривневих коштів фізичних осіб збільшився на 15%.

Кошти бізнес-клієнтів у національній валюті зросли на 6.9% за квартал та на 28.1% р/р.

Прибутковість сектору перевищила рівень докризового 2019 року

Прибуток банківського сектору за ІІІ квартал становив 21.3 млрд грн і був у 1.5 раза більшим, ніж у відповідному періоді 2020 року. За дев’ять місяців прибуток сектору становив 51.4 млрд грн. Це вищий обсяг, ніж у відповідному періоді докризового 2019 року. Чинниками прибутковості є триваюче зростання операційної ефективності та істотне скорочення відрахувань до резервів.

Поточна висока прибутковість та наявний запас капіталу дадуть змогу  банкам  без складнощів виконати оновлені регуляторні вимоги до капіталу.

Довідково

Дані щодо кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних, опублікованих у підрозділі "Грошово-кредитна статистика" на офіційному Інтернет-представництві Національного банку, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не зазначено інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не зазначено інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не зазначено інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини