Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
НБУ розпочне публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

НБУ розпочне публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)

Національний банк з 10 серпня 2022 року запроваджує розрахунок та публікацію похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA), а саме кумулятивного індексу та кумулятивних середніх ставок UONIA, розрахованих для строків один, три та шість місяців.

"Війна – це значний виклик для всієї фінансової системи. Але навіть у таких умовах Національний банк продовжує дивитися в майбутнє і не лише вживає заходів для вирішення поточних викликів, а й закладає фундамент активного розвитку фінансових ринків після Перемоги", – підкреслив заступник Голови НБУ Юрій Гелетій.

За оцінками Національного банку, розрахунок та публікація похідних показників UONIA сприятиме розвитку в Україні ринку інструментів із плаваючою ставкою та деривативних інструментів. Це також розширить можливості для використання UONIA як базової ставки в фінансових продуктах та відповідно дасть змогу підтримати ціноутворення договорів між банками та їх клієнтами на надійній основі.

Запровадження цих розрахунків та їхня публікація відповідає кращій світовій практиці, зокрема ураховує підходи Європейського центрального банку та Банку Англії.

Кумулятивний індекс та кумулятивні середні ставки UONIA, починаючи з 10 серпня 2022 року, щоденно публікуватимуться на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку в розділі "Фінансові ринки" (віджет "Ринок грошей: динаміка UONIA").

Рішення Правління Національного банку України від 4 серпня 2022 року № 390-рш "Про затвердження Порядку розрахунку і оприлюднення похідних показників Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)" набирало чинності з 4 серпня 2022 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини