Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
НБУ розширює функціональні можливості власного депозитарію з метою підтримки автоматизації інвестицій в ОВДП

НБУ розширює функціональні можливості власного депозитарію з метою підтримки автоматизації інвестицій в ОВДП

Національний банк України оновлює нормативно-правову базу, щоб посприяти розвитку проєктів, спрямованих на автоматизацію інвестицій в облігації внутрішньої державної позики. Це, зокрема, підтримає тенденцію до збільшення інвестицій українців у військові ОВДП.

Так, починаючи з 16 вересня, депозитарій НБУ матиме змогу проводити нетингові розрахунки в цінних паперах за правочинами, що укладені поза організованими ринками капіталу та розраховуються за принципом "поставка цінних паперів проти оплати". Грошові розрахунки за такими правочинами забезпечуватиме особа, що провадить клірингову діяльність.

Попит на відповідні послуги є значним, особливо в сегменті продажу військових облігацій громадянам України, що забезпечується порталом "ДІЯ" та іншими електронними майданчиками. Такі послуги стали особливо актуальними після припинення діяльності одного з майданчиків організованого ринку капіталу.

Зазначені зміни дадуть змогу учасникам ринку капіталу оптимізувати процеси укладення правочинів щодо державних цінних паперів поза організованими ринками за допомогою особи, що провадить клірингову діяльність. Крім того, це посприяє ефективнішому управлінню ліквідністю під час здійснення таких операцій.

Зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 12 вересня 2024 року № 113 "Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України", що набирає чинності 16 вересня 2024 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини