Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
НБУ розширює можливості банків проводити власні операції з валютою на міжбанківському ринку

НБУ розширює можливості банків проводити власні операції з валютою на міжбанківському ринку

З огляду на сприятливу ситуацію на валютному ринку Національний банк вважає за можливе продовжити пом’якшення неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків та бізнесу, послаблення яких не створює ризиків дестабілізації ринку.

По-перше, Національний банк розширює можливості банків для проведення власних операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку.

Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня становив 0,5%, а з 4 серпня 2017 року – 1,Ю0% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року ця вимога припинить діяти, а, відтак, будуть скасовані і заходи впливу за її порушення.

На думку Правління Національного банку, це довгоочікуване фінансовим ринком рішення надасть банкам можливість більш активно торгувати валютою на міжбанківському ринку протягом дня і, таким чином, більш ефективно управляти своєю валютною ліквідністю. Як наслідок, за очікуваннями Національному банку, має зрости обсяг торгів та ліквідності на міжбанківському ринку.  Завдяки цьому Національний банк зможе зменшити присутність на валютному ринку, а ринок зможе самостійно та більш ефективно шукати баланс.

По-друге, Національний банк змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції.

З 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшено з 1% до 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) – зменшено з 10% до 8%. Це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики.

По-третє, Національний банк продовжує послаблення обмежень на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів та позик в іноземній валюті.

Резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик, якщо у її  реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування або поручительства) повністю або частково бере учать іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером – іноземною державою.

По-четверте, Національний банк продовжує розширювати перелік операцій бізнесу, на надходження за якими не поширюється вимога щодо обов’язкового продажу.

В подальшому компанія-резидент зможе не здійснювати обов’язковий продаж коштів, які надійшли за кредитом чи позикою, якщо у її  реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере учать іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава. При цьому даний виняток розповсюджується лише на ті випадки, коли зазначена іноземна держава має офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

По-п’яте, Національний банк спростив для бізнесу перерахувати іноземну валюту за кордон  для здійснення платежів, пов’язаних із процесами судочинства.

Резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на перерахування коштів за кордон, зможуть без обмежень за сумою перераховувати за межі України валюту на виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів чи задоволення вимог осіб щодо виконання судових або арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих або адміністративних зборів, а також витрат судового та виконавчого проваджень, що покладаються на особу боржника згідно законодавства іноземної держави. Іноземна держава, про яку йдеться у даному випадку, має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

Відповідні зміни затверджено постановою Правління НБУ №31 від 29 березня 2018 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" та рішенням Правління №184-рш від 29 березня 2018 року "Про встановлення лімітів відкритої валютної позиції банку".

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини