Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Небанківській установі анульовано ліцензію, ще восьми – змінено обсяг ліцензій, один страховик добровільно виходить з ринку

Небанківській установі анульовано ліцензію, ще восьми – змінено обсяг ліцензій, один страховик добровільно виходить з ринку

Національний банк України анулював одній небанківській фінансовій установі ліцензію на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив її з Державного реєстру фінансових установ, ще восьми – змінено обсяг ліцензії на діяльність фінансової компанії. Також один страховик розпочав добровільний вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля.

Щодо анулювання ліцензії фінансовій компанії

На підставі власної заяви ТОВ “ФК “24/7” (ЄДРПОУ 43844889) анульовано ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом здійснювати діяльність з надання таких фінансових послуг, як факторинг, надання коштів та банківських металів у кредит.

Також відповідно до пункту 826 глави 76 розділу ХІІ Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2023 № 199 (зі змінами), ТОВ “ФК “24/7” виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Щодо зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії

На підставі власних заяв надано погодження зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії таким установам:

  • ТОВ “ДІАМАНТ +” (ЄДРПОУ 43909406) – виключення з такої ліцензії фінансової послуги  фінансовий лізинг;
  • ТОВ “СІМПЛ МАНІ” (ЄДРПОУ 40117839) – виключення послуги факторинг;
  • ТОВ “ЧЄЗ ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 43225839), ТОВ “ФК “ГУРУ” (ЄДРПОУ 43550635), ТОВ “СЕНТ ПРО” (ЄДРПОУ 43580771), ТОВ “С-ФІНАНС” (ЄДРПОУ 42485136) –  виключення з ліцензій таких послуг, як факторинг, фінансовий лізинг;
  • ТОВ “ФК “МАРИН-ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43231894) – виключення таких фінансових послуг, як надання коштів та банківських металів у кредит, фінансовий лізинг;
  • ТОВ “ФК “БРЕДЕКС ФІНАНС” (ЄДРПОУ 32428312) – виключення таких фінансових послуг, як факторинг, фінансовий лізинг, надання гарантій.

Після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії ТОВ “ДІАМАНТ +” матиме право надавати такі фінансові послуги, як надання коштів та банківських металів у кредит та факторинг, ТОВ “СІМПЛ МАНІ”, ТОВ “ЧЄЗ ІНВЕСТ”, ТОВ “ФК “ГУРУ”, ТОВ “СЕНТ ПРО”, ТОВ “С-ФІНАНС”, ТОВ “ФК “БРЕДЕКС ФІНАНС” матимуть право надавати таку фінансову послугу, як надання коштів та банківських металів у кредит, ТОВ “ФК “МАРИН-ФІНАНС” матиме право надавати фінансову послугу – факторинг.

Про добровільний вихід з ринку страховика

Національний банк надав дозвіл ТОВАРИСТВУ З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “ІНТЕХ” (ЄДРПОУ 30990299) на вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив план виходу товариства з ринку.

Рішення про вихід з ринку та затвердження Плану виходу ТДВ “СК “ІНТЕХ” шляхом виконання страхового портфеля були ухвалені на загальних зборах учасників зазначеної компанії (протокол № 05/09 від 05 вересня 2024 року).

Після завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля страховик зобов’язаний звернутися до Національного банку із заявою про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Відповідно до звітності ТДВ “СК “ІНТЕХ” за перше півріччя 2024 року 100% платежів у страховому портфелі припадає на страхування лінії бізнесу “Майно, крім страхування сільськогосподарської продукції”, інших ліній бізнесу у страховика немає. Обсяг страхових премій компанії в зазначеному періоді становив 3 тис. грн, технічні / страхові резерви – 34 тис. грн. Виплат у першому півріччі 2024 року немає. Частка ринку за страховими преміями / технічними резервами становить 0,000015%.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 27 вересня 2024 року.

Довідково

Процедура виходу з ринку страховика встановлена Положенням про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023 № 184 (зі змінами).

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини