Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новації Системи BankID НБУ: стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи

Новації Системи BankID НБУ: стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи

Національний банк України впровадив суттєві зміни в Системі BankID НБУ – стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи.

Упровадження стандартизованих наборів даних, кожен з яких містить унікальну комбінацію інформації про користувача, сприяє посиленню захисту даних, що передаються через Систему BankID НБУ. Адже тепер банк-ідентифікатор передає установі лише той обсяг персональних даних свого клієнта, що є мінімально необхідним для надання послуги (раніше ідентифікаційні дані користувача передавалися через систему єдиним набором).

Можливість абонента – надавача послуг використовувати той чи інший стандартизований набір даних визначається типом послуги, яку він надає користувачу.

Це дає можливість абонентам перейти на  більш гнучкі диференційовані міжабонентські тарифи. Тепер, замість єдиного тарифу за одне успішне підтвердження ідентифікації (у розмірі 20 грн), пропонуються  диференційовані тарифи (від 5 до 20 грн) залежно від обсягу даних про користувача, що міститься в конкретному стандартизованому наборі.

 "Такі зміни сприятимуть підвищенню довіри до нашої системи з боку користувачів, а диференційовані міжабонентські тарифи – дозволять оптимізувати витрати абонентів – надавачів послуг за рахунок отримання тільки необхідного обсягу даних про свого клієнта. Загалом це має позитивно вплинути на розвиток системи і підвищити зацікавленість у ній нових абонентів", – пояснила заступник директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Ольга Василєва.

Водночас, за її словами, це сприятиме розширенню сфери застосування Системи BankID НБУ, у результаті чого громадяни отримають можливість доступу до ще більшої кількості дистанційних послуг.

Нагадаємо, що ідею впровадження принципу диференціації за обсягом даних та міжабонентськими тарифами Національний банк презентував абонентами Системи BankID НБУ влітку минулого року. Врахувавши  пропозиції учасників системи, Національний банк у І кварталі 2023 році запустив нову модель роботи системи – на базі стандартизованих наборів даних і диференційованих тарифів, успішно здійснивши міжабонентські розрахунки за новою моделлю.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини