Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Нові вимоги до діяльності страхових посередників – стартує громадське обговорення

Нові вимоги до діяльності страхових посередників – стартує громадське обговорення

Національний банк України пропонує для обговорення нові вимоги до діяльності страхових посередників. Йдеться про особливості їх реєстрації та провадження посередницької діяльності у сфері страхування (перестрахування). Для цього Національний банк опублікував проєкт постанови "Про затвердження Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування та про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", розробленої на виконання вимог Закону України "Про страхування".

Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування (перестрахування) (далі – Положення) суттєво вдосконалює процедури регулювання посередницької діяльності у сфері страхування та перестрахування, визначаючи:

  • порядок реєстрації страхових та/або перестрахових брокерів-резидентів;
  • порядок повідомлення страховими та/або перестраховими брокерами-нерезидентами, включаючи постійні представництва таких брокерів, про намір здійснювати діяльність на території України;
  • перелік посередницьких послуг у страхуванні та перестрахуванні;
  • вимоги до професійної придатності брокерів-резидентів, які є фізичними особами-підприємцями, керівників брокерів-резидентів, які є юридичними особами;
  • порядок та вимоги здійснення посередницької діяльності з укладання договорів страхування (перестрахування) зі страховиками-нерезидентами;
  • порядок припинення здійснення посередницької діяльності страхового та/або перестрахового брокера у сфері страхування та перестрахування.

Положення, унесене на громадське обговорення, визначає процедуру здійснення Національним банком нагляду за посередницькою діяльністю у сфері страхування та перестрахування. Нагадаємо, Національний банк відповідно до повноважень, визначених законом, веде Державний реєстр страхових та перестрахових брокерів та перелік повідомлень страхових та/або перестрахових брокерів-нерезидентів.

Також документом передбачається зобов’язання брокерів, включених до Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів, повідомляти Національний банк про призначення керівників та проходження ними навчання. Здійснюючи діяльність, такі брокери повинні мати власний вебсайт у мережі Інтернет, а брокери‒юридичні особи зобов’язані мати окремі поточні рахунки в банківських установах для здійснення власної господарської діяльності та для здійснення операцій із страхувальниками (перестрахувальниками).

Положенням скасовується зобов’язання брокерів подавати звітність до Національного банку.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються до 21 жовтня 2021 року на електронну адресу: [email protected] або на поштову адресу Національного банку: вул.  Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Проєкт постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Проєкт постанови (docx)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного вплив проєкту постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного вплив проєкту постанови (docx)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Презентація до проєкту постанови
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини