Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяг коштів населення в банках зростатиме й надалі – результати Опитування про банківське фондування

Обсяг коштів населення в банках зростатиме й надалі – результати Опитування про банківське фондування

Обсяг фондування банків у ІІІ кварталі зріс, і більшість банків зазначили про більше зростання коштів населення порівняно з бізнесом. Про це свідчать результати щоквартального Опитування про банківське фондування.

За очікуваннями банків, у ІV кварталі залучення зростатимуть за рахунок коштів населення, обсяги залучень від  бізнесу – залишаться незмінними, а обсяг оптового фондування дещо зменшиться.

Обсяг оптового фондування зростав чотири квартали поспіль, переважно в окремих великих фінустановах. Третина банків очікувала залучити оптове фондування в наступні 12 місяців, зокрема фінансування для проєктів відновлення від ЄС та міжнародних фінансових організацій.

Середня вартість фондування в цілому знижувалася п’ять кварталів поспіль, вартість оптових залучень – другий квартал поспіль.

Банки очікують зниження вартості депозитів домогосподарств і корпорацій у ІV кварталі, однак оцінки стриманіші, ніж у перші два квартали цього року.

Частка фондування у валюті збільшилася в половини банків, однак дві третини опитаних очікують зниження питомої ваги залучень в іноземній валюті в ІV кварталі.

Строковість фондування не змінилася, однак, за очікуваннями банків, дещо знизиться в наступні 12 місяців.

Загальний обсяг банківського капіталу за останні 12 місяців збільшився, про що зазначили близько 95% респондентів, водночас дві третини опитаних очікують збереження цієї тенденції в наступні 12 місяців.

З ІІІ кварталу 2022 року респонденти називають прибутковість визначальним чинником, що зумовить збільшення обсягу капіталу в найближчому майбутньому.

Чотири квартали поспіль респонденти зауважували про несуттєве зменшення вартості капіталу впродовж останніх 12 місяців. Банки очікують збереження цієї тенденції й надалі.

Довідково

Опитування про банківське фондування проводилося з 16 вересня до 7 жовтня 2024 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їх частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Опитування стосовно очікувань у І кварталі 2025 року буде опубліковане в січні 2025 року.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини