Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяг виданих з початку року іпотечних кредитів наближається до 3 млрд грн – результати опитування банків за перші п`ять місяців 2021 року

Обсяг виданих з початку року іпотечних кредитів наближається до 3 млрд грн – результати опитування банків за перші п`ять місяців 2021 року

Українські банки повідомили, що в травні 2021 року видали 843 іпотечні кредити на загальну суму 666,9 млн грн.

Загалом за перші п’ять місяців року банки видали 3651 іпотечний кредит на загальну суму понад 2,8 млрд грн. Якщо порівняти з відповідним періодом минулого року, то нове іпотечне кредитування зросло майже в 2,5 рази за кількістю договорів та більш ніж потроїлося в грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються драйвером ринку: їх частка в травні становила 89% від кількості та 87% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів.

Середній розмір кредиту на купівлю житла в травні зберігся на рівні 791 тис. грн. Водночас середній розмір нового іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості в звітному місяці знизився до 878 тис. грн проти 925 тис. грн у квітні, вторинної – навпаки зріс до 780 тис. грн із 771 тис. грн. 

Опитування банків свідчать, що ринок іпотечного кредитування дуже концентрований. П’ять найактивніших банків уклали понад 90% нових угод.

У травні середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту знизилася в обох сегментах: на первинному ринку – до 15,7% з 17,4% у квітні, на вторинному – до 13,4% із 13,5%. Помітне зниження вартості кредитів на первинному ринку в травні відбулося через зменшення частки в нових видачах на ринку одного з активних у іпотечному кредитуванні банків, який пропонує позичальникам порівняно високу ефективну відсоткову ставку.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка власних іпотечних портфелів банками. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності насамперед зумовлені використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже  й сутність класифікації кредитів

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини