Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяг виданих за перші сім місяців року іпотечних кредитів перевищив 4.4 млрд грн, кількість учасників ринку зростає – результати опитування

Обсяг виданих за перші сім місяців року іпотечних кредитів перевищив 4.4 млрд грн, кількість учасників ринку зростає – результати опитування

Українські банки повідомили, що в липні 2021 року видали 974 іпотечні кредити на загальну суму 773,2 млн грн. Про видачу нової іпотеки в липні поінформував 21 банк – це найбільша кількість учасників ринку за період, охоплений опитуванням (із грудня 2018 року).

Загалом за перші сім місяців року банками видано 5 626 іпотечних кредитів на загальну суму понад 4,4 млрд грн. 

Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2,3 раза за кількістю договорів та більш ніж утричі в грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним драйвером ринку: в липні їх частка перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом.

Ринок іпотечного кредитування залишається дуже концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод. 

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в липні 16,8% на первинному і 13,4% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 0,1 в. п. та на 0,6 в. п.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже й сутність класифікації кредитів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини