Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Одному страховику та двом кредитним спілкам анульовано ліцензії та виключено їх з Державного реєстру фінустанов, двом платіжним установам відкликано ліцензії

Одному страховику та двом кредитним спілкам анульовано ліцензії та виключено їх з Державного реєстру фінустанов, двом платіжним установам відкликано ліцензії

Національний банк України прийняв рішення про анулювання ліцензії та виключення з Державного реєстру фінансових установ одного страховика та двох кредитних спілок та відкликав ліцензії у двох платіжних установ.

Щодо анулювання ліцензії у страховика

Рішення про анулювання ліцензії на здійснення діяльності із страхування та виключення з Державного реєстру фінансових установ ПРАТ “СК “ВЕЛТЛІНЕР” (ЄДРПОУ 25285050) прийнято на підставі його заяви.

Нагадаємо, що Національний банк 12 липня 2024 року надав ПРАТ “СК “ВЕЛТЛІНЕР” дозвіл на вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив ПРАТ “СК “ВЕЛТЛІНЕР” план виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля.

Відповідно до поданої ПРАТ “СК “ВЕЛТЛІНЕР” звітності за 2023 рік страховий портфель компанії формувався в основному за рахунок платежів за договорами КАСКО – 64%, страхування відповідальності власників наземного транспорту – 7%.

Обсяг страхових премій компанії в зазначеному періоді становив 47 497 тис. грн, сформовані страхові резерви – 17 645 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 15 363 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,1%.

Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 26 липня 2024 року.

Щодо анулювання ліцензій кредитним спілкам

На підставі власних заяв анульовано ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключено з Державного реєстру фінансових установ, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану:

  • КРЕДИТНУ СПІЛКУ “АГРО БІЗНЕС КРЕДИТ” (ЄДРПОУ 44192904), яка мала стандартну ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит і залучення коштів та банківських металів, що підлягають поверненню.

Обсяг активів спілки станом на 01.01.2024 становив 1 257,01 тис. грн (0,09% від загального обсягу ринку кредитних спілок на цю дату), зобов’язань – 2 469,59 тис. грн (0,33%);

  • КРЕДИТНУ СПІЛКУ “КОПІЛКА” (ЄДРПОУ 26135312), яка мала спрощену ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит.

Обсяг активів спілки станом на 01.01.2024 становив 1 407,98 тис. грн (0,099 % від загального обсягу ринку кредитних спілок на цю дату), зобов’язань – 174,14 тис. грн (0,023%).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 26 липня 2024 року.

Щодо відкликання ліцензій у двох платіжних установ

Національний банк, керуючись частиною восьмою статті 11 Закону України “Про платіжні послуги”, прийняв рішення про відкликання ліцензії на надання фінансових платіжних послуг у ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ” та ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” у зв’язку із виявленням у документах, поданих цими установами для видачі ліцензії, недостовірної інформації.

Зазначеними рішеннями також визнано небездоганною ділову репутацію фізичної особи, яка є опосередкованим власником істотної участі в ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ”, ТОВ “ДАЙМОНД КОНСАЛТ” (прямий власник істотної участі в ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ”) та зазначених компаній, а також ділову репутацію фізичної особи, яка є власником істотної участі в ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС”, директора ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” та цієї компанії. Рішення також прийняті, зокрема, з огляду на наявність у власників істотної участі в ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ” та ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” зв’язків з російською федерацію.

Відповідні рішення були ухвалені Національним банком 22 липня 2024 року.

Нагадаємо, що 19 липня 2024 року Національний банк скасував реєстрацію ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ” як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard на підставі підпункту 9 пункту 108 розділу IX Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26.09.2022 № 208 (зі змінами).

29 квітня 2022 року Національний банк скасував реєстрацію ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard на підставі підпункту 15 пункту 108 розділу IX Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26.09.2022 № 208 (зі змінами).

Довідково

Процедура виходу з ринку страховика встановлена Положенням про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023 № 184 (зі змінами) (далі – Положення № 184).

Згідно з пунктом 106 розділу VIII Положення № 184 страховик протягом семи робочих днів із дня затвердження загальними зборами звітності зобов’язаний повідомити Національний банк про завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля та подати заяву про анулювання ліцензії та виключення страховика з Державного реєстру фінансових установ .

Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів / депозитів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про анулювання ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок анулювання ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ передбачений у пунктах 203–209 постанови Правління Національного банку України “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” від 06.03.2022 № 39 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини