Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлені вимоги до банків, що залучатимуться до зберігання запасів готівки регулятора

Оновлені вимоги до банків, що залучатимуться до зберігання запасів готівки регулятора

Національний банк України розширив та уточнив вимоги до банків, які залучатимуться до зберігання запасів готівки регулятора та проведення операцій із ними в усіх регіонах країни (далі – уповноважені банки).

Зокрема, для удосконалення процесу відбору уповноважених банків Національний банк:

  • уточнив та розширив критерії для відбору у питанні надання банками письмового звернення та необхідної інформації регулятору;
  • розширив умови для припинення дії рішення Національного банку та перегляду статусу уповноваженого банку;
  • деталізував вимоги щодо направлення Національним банком на доопрацювання банком наданої інформації;
  • уточнив умови щодо відмови Національним банком в наданні банку статусу уповноваженого;
  • встановив нові вимоги до банків щодо зобов’язань упродовж першого року діяльності у статусі уповноваженого банку забезпечити зберігання запасів готівки Національного банку в сумі не менше 1 млрд грн загалом на банк, а також забезпечити наявність щонайменше одного відокремленого підрозділу в регіоні не менше ніж у 30% областей упродовж двох років діяльності у статусі уповноваженого банку, у 60% областей – упродовж чотирьох років діяльності у статусі уповноваженого, 80-100% областей – упродовж шести років діяльності у статусі уповноваженого банку.

Водночас до зберігання запасів готівки Національного банку не залучатимуться банки, якщо до них, до їхніх керівників або до власників істотної участі в них застосовані санкції іноземними державами (крім держави, що здійснює збройну агресію проти України), міждержавними об’єднаннями, міжнародними організаціями або Україною.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 21 січня 2021 року № 6 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”. Цей документ набирає чинності з 26 січня 2021 року.

Нагадаємо, що сьогодні функції зберігання запасів готівки Національного банку та проведення операцій із ними в усіх регіонах країни виконують підрозділи чотирьох уповноважених банків: АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", АТ "ПУМБ".

Довідково

Національний банк України в межах реалізації Концепції організації готівкового обігу продовжує побудову делегованої моделі організації готівкового обігу із залученням уповноважених банків. 

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк делегує частину функцій, які він виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам та Cash-in-Transit (СІТ)-компаніям.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини