Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено порядок документування страхових виплат фізичним особам для цілей оподаткування

Оновлено порядок документування страхових виплат фізичним особам для цілей оподаткування

Національний банк оновив порядок документування страхової виплати / відшкодування / викупної суми за договором страхування, яку отримує фізична особа, згідно зі змінами до законодавства України в сфері страхування та охорони здоров’я.

Положення про порядок застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Податкового кодексу України під час здійснення діяльності із страхування  (далі – Положення) передбачає:

  • актуалізований перелік документів, зокрема медичних, які належним чином підтверджують факт заподіяння шкоди життю та/або здоров’ю застрахованої особи;
  • можливість врегулювання страхових випадків за спрощеною процедурою у разі здійснення страхової виплати, розмір якої не перевищує встановленого ліміту;
  • можливість використання електронних сервісів для надання підтвердних документів, зокрема е-паспорта, через Єдиний портал державних послуг Дія, документів з окремих реєстрів у сфері охорони здоров’я.

Вимог Положення мають дотримуватися страховики-резиденти, філії страховиків-нерезидентів та Моторне (транспортне) страхове бюро України під час здійснення фізичній особі виплати за договором страхування.

Положення затверджене постановою Правління Національного банку України від 15 липня 2024 року № 85, яка набирає чинності з 17 жовтня 2024 року.

Положення прийняте на заміну відповідних вимог у розпорядженні Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24 грудня 2010 року № 997 (зі змінами).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини