Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено розподіл вертикалей підпорядкування між членами Правління Національного банку

Оновлено розподіл вертикалей підпорядкування між членами Правління Національного банку

У Національному банку відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування та розподілу окремих структурних підрозділів між ними, а також зміни в розподілі вертикалей підпорядкування між членами Правління Національного банку.

Які сталися зміни?

  1. З’явилася нова вертикаль – "Регулювання фінансового сектору". До неї віднесені Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України.

Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів за вертикаллю підпорядкування "Регулювання фінансового сектору" здійснюватиме Катерина Рожкова, перший заступник Голови Національного банку.

  1. Вертикаль "Пруденційний нагляд" приєднана до вертикалі "Загальний блок". У результаті створена вертикаль "Пруденційний нагляд і загальні питання". До неї додатково віднесені департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг.

Кирило Шевченко, Голова Національного банку України, здійснюватиме загальне керівництво та контролюватиме діяльність підрозділів, віднесених до вертикалі "Пруденційний нагляд і загальні питання".

  1. Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ від вертикалі "Монетарна стабільність" переходить до новоствореної вертикалі "Регулювання фінансового сектору".

Керівництво та контроль за вертикаллю "Монетарна стабільність", як і раніше, здійснюватиме Дмитро Сологуб, заступник Голови Національного банку.

  1. Департамент стратегії та розвитку віднесений до вертикалі "Платіжні системи та грошовий обіг".

Як і раніше, керівництво та контроль за цією вертикаллю здійснюватиме Олексій Шабан, заступник Голови Національного банку.

У вертикалях підпорядкування "Ринкові операції" та "Фінансово-адміністративний та операційний блок" розподіл окремих структурних підрозділів не змінився. Керівництво та контроль за діяльність підрозділів цих вертикалей, як і раніше, здійснюватимуть заступники Голови Національного банку Юрій Гелетій та Ярослав Матузка відповідно.

Для чого відбулося оновлення?

Необхідність оновлення вертикалей підпорядкування центробанку зумовлена розширенням мандату Національного банку, зокрема у сфері регулювання  ринку небанківських фінансових установ.

Регулятор має відокремити методологічне супроводження та нормативно-правове регулювання діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг від функцій нагляду за ними[1]. Аналогічний принцип застосований і до учасників ринку банківських послуг.

У зв'язку із цим Національний банк створив нову вертикаль підпорядкування "Регулювання фінансового сектору", що здійснюватиме методологічне супроводження діяльності учасників банківського та небанківського фінансових ринків. Водночас функції нагляду за діяльністю учасників цих ринків виконуватимуть підрозділи, що входять до вертикалі "Пруденційний нагляд і загальні питання".

Оновлений розподіл вертикалей дасть можливість ефективніше налагодити роботу за кожним із напрямків.

Відповідне рішення ухвалене учора, 20 жовтня 2020 року, під час чергового засідання Правління Національного банку.

[1] Відповідно до норм Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини