Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців
Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців (2)
Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців (3)
Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців (4)
Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців (5)

Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” увічнила силу духу та героїзм українців

Голова Національного банку Андрій Пишний 23 лютого 2023 року презентував нову пам’ятну банкноту “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”, присвячену боротьбі України проти російських загарбників та увічненню сили духу українського народу, його стійкості, незламності та героїзму.

“Ми не могли не відзначити цю дату, роковини повномасштабного вторгнення, цей драматичний, шокуючий та розстріляний рік нашого життя. Війну, яка триває для нас не рік і не десять, а сторіччя. Тому ми вирішили увічнити нашу спільну боротьбу на грошах, – підкреслив Голова Національного банку України Андрій Пишний. – Сьогодні Національний банк презентує пам’ятну банкноту, яку ми створили як нагадування про війну за незалежність і суверенітет України. Ми назвали цю банкноту – “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”. Назву не треба розшифровувати, вона зрозуміла та близька кожному українцю. Вона промовляє: ми стоїмо і вистоїмо, переможемо”.

Про особливості банкноти

Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” номіналом 20 гривень вводиться в обіг 23 лютого 2023 року.

Ця банкнота унікальна та не схожа на звичайні українські банкноти, адже має яскравий та виразний дизайн, виконаний вертикально.

Пам’ятна банкнота має серію ЗС з номерами 0000001–0300000 та підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного.

Вона є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.

Водночас її тираж – обмежений, він становить 300 тисяч штук, що додає банкноті колекційної цінності (зокрема, з яких: 200 000 шт. – у сувенірній упаковці; 99,9 тис. шт. – у конвертах).

Придбати пам’ятну банкноту “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Банкноти з першої частини тиражу будуть доступні для купівлі, починаючи з 24 лютого 2023 року. Надалі, в міру їх виготовлення, банкноти знову додаватимуться до асортименту інтернет-магазину, щоб задовольнити потреби якомога більше клієнтів. Крім того, наприкінці березня банкнота надійде для реалізації до банків-дистриб’юторів.

Про систему захисту

Пам’ятна банкнота “ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!” містить елементи захисту діючого номінального ряду банкнот – багатотоновий водяний знак та світлий елемент водяного знака, повністю занурену в товщу паперу захисну стрічку, наскрізний елемент, оптично-змінні елементи OVI та SPARK, рельєфні зображення, зокрема елемент для людей з послабленим зором, мікротексти та елементи, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

Крім цього, банкнота містить додаткові сучасні оптично-змінні захисні елементи, зокрема:

  • полімерну стрічку шириною 12 мм з комбінованим оптично-змінним ефектом, який проявляється при зміні кута нахилу банкноти;
  • елемент, виконаний іридисцентною фарбою з перламутровим ефектом.

Розмір банкноти – 80 x 165 мм.

Про дизайн банкноти

Основним зображенням лицьового боку пам’ятної банкноти є постаті трьох українських військових, які встановлюють Державний Прапор України (фото “Українські воїни підіймають прапор” автора Олександра Смірнова) на тлі фрагментів карти України та прапорів країн, які підтримують Україну.

Угорі – такі тексти українською і англійською (між текстами лавровий вінок):

"24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу;

On 24 February, a new stage of armed aggression against Ukraine began with a full-scale invasion of Ukraine by the russian army. The people’s war for the independence and sovereignty of Ukraine has been going on since 2014. This is also a war for a civilizational choice: Ukraine is defending its place in European civilization, and at the same time fighting for the fundamental values, rights and freedoms that underpin the Western world".

Під лавровим вінком розміщено напис: І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ ВРАГА НЕ БУДЕ… та полімерну стрічку, що містить: знак гривні, знак Національного банку України, шеврон Збройних Сил України, емблему Збройних Сил України та написи: СЛАВА УКРАЇНІ, ГЕРОЯМ СЛАВА.

Цифрове позначення номіналу 20 (унизу ліворуч), вертикальний напис ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ (праворуч від воїнів) та стилізований степ із квітами маку – пам’ять про полеглих захисників України.

Основне зображення зворотного боку пам’ятної банкноти – стилізована композиція, що уособлює фізичні страждання та духовні переживання українців в окупації – зв’язані руки за спиною, за якою вгадується постать зі слідом від кулі у вигляді маку (автор дизайну Сергій Мішакін), обабіч якої – стилізовані крила з полум’я свічок; угорі на тлі абрисів зруйнованих будівель – терновий вінок, символ мучеництва, праворуч від якого – захисний елемент, кольорова композиція, що поєднує зображення калини та протитанкового їжака.

Також на зворотному боці банкноти міститься напис: “ПАМЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО! НІКОЛИ!” (під терновим вінком) та зображена своєрідна алюзія – стилізовані маки, що уособлюють криваві сліди від куль.

Створив дизайн цієї пам’ятної банкноти заслужений художник України Володимир Таран.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини