Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
"Парламентаризм" – нова пам’ятна монета присвячена Верховній Раді України

"Парламентаризм" – нова пам’ятна монета присвячена Верховній Раді України

У будівлі Верховної Ради України 30 серпня 2024 року відбулася презентація нової пам’ятної монети "Парламентаризм", присвяченої важливій складовій демократичного устрою України та провідній ролі в цьому процесі українського Парламенту – Верховної Ради України.

Презентували нову монету Голова Національного банку України Андрій Пишний та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

"Саме у стінах Верховної Ради відбуваються ключові для України процеси, саме тут реалізується основний принцип демократії: єдине джерело влади в Україні є народ. І це те, що стратегічно відрізняє нас від країн, які нас атакують. Це те, що створює нашу суперсилу. Це складний виріб, але це наш вибір, який сформував українську державу. Протести на граніті, Революція гідності – самовідданий захист свого вибору – були б неможливими, якби українці не вірили у силу демократії та верховенство права, що реалізуються через парламентаризм", – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

"Ця монета сповнена символізму: найголовніші цінності незалежної України, силуети сучасних українців — людей, заради яких ми й працюємо, стилізована зала сесійних засідань, інформаційне табло та, звісно ж, Український орнамент, душа й генетичний код нашої Нації", – зазначив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Про дизайн нової пам’ятної монети

На аверсі пам’ятної монети "Парламентаризм" у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. Це втілює ідею багатогранності українського народу та підкреслює, що згідно з Конституцією України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Між силуетами розміщено написи: ПРАВА, СВОБОДА, ДЕМОКРАТІЯ, ЛЮДИНА, ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ, НАРОД, ПАРЛАМЕНТАРИЗМ, РОЗВИТОК КРАЇНИ, ІНКЛЮЗИВНІСТЬ, РІВНІСТЬ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ та ЗАКОН, що відображають фундаментальні принципи демократії.

Нижче – зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення в сесійній залі Верховної Ради результатів голосування.

На її реверсі по колу розміщено стилізований український орнамент, а  в центрі композиції на дзеркальному тлі – логотип Верховної Ради України.

Дизайн монети виконала Тетяна Балута, скульптор – Володимир Атаманчук.

Про реалізацію нової пам’ятної монети

Пам’ятна монета "Парламентаризм” введена в обіг 30 серпня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”. Тираж – 50 000 штук у сувенірному пакованні.

Придбати пам’ятну монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також у банків-дистриб’юторів (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку). Детальніша інформація про початок реалізації буде опублікована на офіційних сайтах інтернет-магазину НБУ та банків-дистриб’юторів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини