Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПАТ Банк "Софійський" віднесено до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ Банк "Софійський" до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові №916 від 22 грудня 2015 року.

"Історично банк був розташований в Донецьку. Після початку антитерористичної операції банк переїхав до Києва, проте, майже весь кредитний портфель банку "Софійський" сконцентрований в зоні АТО. Через розвиток подій на сході якість його обслуговування значно погіршилась, що призвело до проблем з ліквідністю. Власники та менеджмент намагалися врятувати банк, шукаючи інвестора.

В пошуках альтернативного джерела доходів останнім часом банк сфокусувався на відкритті відділень з метою роздрібного валютообміну. Але, враховуючи суттєвий брак ліквідності, цей шлях виявися невдалим. Пошук інвестора, що міг би надати фінансову підтримку банку, не дав очікуваних результатів. Все це призвело до неплатоспроможності банку", - зазначила директор Департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова.

Дані статистичної звітності ПАТ Банк "Софійський" свідчать, що у банку недостатньо коштів для виконання своїх зобов’язань перед вкладниками і кредиторами. Загальна сума невиконаних ПАТ Банк "Софійський" зобов’язань станом на 09 грудня 2015 року становила 32,1 млн грн., або 5,3% від зобов’язань.

Власники істотної участі в банку не змогли вжити своєчасних заходів з достатньої фінансової підтримки для запобігання настанню неплатоспроможності банку. Згідно з пунктом 3 частини першої статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання банком протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини