Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПАТ "КБ "НАДРА" віднесено до категорії неплатоспроможних

Відповідно до вимоги статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 5 лютого 2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 83 "Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "НАДРА" до категорії неплатоспроможних" (далі – ПАТ "КБ "НАДРА").

Основна причина віднесення ПАТ "КБ "НАДРА" до категорії неплатоспроможних – недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування та неприведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

Національний банк наголошує, що 99% усіх вкладників ПАТ "КБ "НАДРА" мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суми 200 тис. грн, отже вони отримають свої вклади в повному обсязі.

Частина клієнтів зі значними обсягами вкладів (близько 1% від усіх вкладників) отримають свої вклади лише в межах суми, гарантованої Фондом.

Загальний обсяг усіх виплат вкладникам ПАТ "КБ "НАДРА" становитиме понад 3,6 млрд грн.

Національний банк зазначає, що віднесення ПАТ "КБ "НАДРА" до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, призначення якої було викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з Гіленком І. В., який не забезпечив якісного управління банком та фактично довів його до банкрутства. Однак зусилля та заходи, що в подальшому вживалися менеджментом ПАТ "КБ "НАДРА" для покращення його діяльності та функціонування відповідно до встановлених нормативів, виявилися недостатніми в умовах фінансово-економічної кризи.

Відповідно до рекомендацій регулятора ПАТ "КБ "НАДРА" подавало плани капіталізації. Проте Національний банк не мав підстав вважати банк життєздатним, оскільки експертний аналіз цих планів засвідчував продовження генерування банком збитків у майбутньому. Крім того, можливість виконання планів капіталізації ставилася в залежність від реструктуризації раніше наданих Національним банком кредитів на пільгових умовах і на термін 10 років.

Таким чином, акціонери ПАТ "КБ "НАДРА" не підтвердили готовність надати реальну і оперативну фінансову підтримку установі, у тому числі для погашення боргів, отриманих попереднім акціонером, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників діяльності банку та неможливості своєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Коментуючи це рішення, перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук наголосив: "Прийняття Національним банком вищезазначених умов капіталізації банку акціонерами означало б створення спеціальних умов на фінансовому ринку для одного учасника, однієї фінансової установи – ПАТ "КБ "НАДРА", що не відповідає політиці регулятора щодо створення рівноправних та прозорих умов для всіх учасників ринку".

Він також повідомив, що Національний банк України здійснює послідовні кроки на шляху очищення банківського сектору та буде продовжувати виведення з ринку банків, власники яких не забезпечили їх достатньою фінансовою підтримкою. "Ми підтверджуємо намір залишити на ринку лише надійні та прозорі банки, які функціонують ефективно та стабільно виконують зобов’язання. Це необхідна умова для відновлення економіки країни, відновлення її економічного росту та добробуту громадян", – сказав Олександр Писарук.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини